Home Bouw Zo wordt een nieuwbouw huis laten bouwen een eenvoudige opgave

Zo wordt een nieuwbouw huis laten bouwen een eenvoudige opgave

nieuwbouw huis laten bouwen

Een nieuwbouw huis laten bouwen is geen dagelijkse taak. Voor de meeste mensen blijft het bouwen van de perfecte woning slechts bij dromen. Ten onrechte heeft men vaak het idee dat het laten bouwen van een woning een langdradig en stressvol traject is. Terwijl dat echt niet zo hoeft te zijn! Met deze tips wordt het laten bouwen van jouw ideale woning een eitje.

Jouw droomhuis op maat: weten wat je wilt

Je hebt net een prachtig stuk grond gekocht en droomt van je eigen kavel. Mooi! Maar weet je ook wat je concreet wilt? En, nog belangrijker, weet je zeker dat je plannen daadwerkelijk haalbaar zijn? Bij het proces van het bouwen van een nieuwbouw huis komen verschillende partijen samen.

Heb je bijvoorbeeld ook gedacht aan bepaalde vergunningen die je mogelijk nodig hebt? Voor nieuwbouw heb je een omgevingsvergunning nodig. Een jurist kan je informeren over mogelijke (extra) vergunningen die je aan dient te vragen.

Niet iedere locatie heeft dezelfde bouwmogelijkheden. Ook hierin kan een jurist je bijstaan. Weten wat je wil voordat je een nieuwbouw huis laat bouwen is dus uiterst belangrijk. Dan kunnen de jurist en de aannemer rekening houden met jouw wensen en je precies vertellen wat wel of niet mogelijk is. Met een bestemmingsplan weet je precies waar je aan toe bent. Een architect kan vervolgens een concept aanleveren.

Aan de hand van dit concept kan je echt beginnen met dromen. Het is handig om de architect zo snel mogelijk te informeren over je wensen. Welke inrichting wil je? Hoe groot wil je de ruimtes hebben? En welke materialen wil je gebruiken? Een ervaren aannemer kan je helpen bij het maken van dergelijke keuzes.

Hoeveel kost een nieuwbouw huis bouwen?

De kosten van het laten bouwen van een nieuwbouw huis zijn afhankelijk van verscheidene factoren. Ook je eigen keuzes hebben invloed op het kostenplaatje. Niet alleen de grootte van de woning maar ook de te gebruiken materialen hebben invloed op de prijs. De kosten van een nieuwbouw woning worden vaak uitgedrukt in bouwkosten per vierkante meter. Natuurlijk geldt hier dat des te groter de woning is, des te duurder de prijs uit zal vallen.

Kosten die bij het bouwen van een huis komen kijken zijn onder meer:

  • Grondkosten
  • Kosten van de bouwgrond
  • Overdrachtsbelasting
  • Kosten voor adviseurs, zoals een architect of jurist
  • Bouwwerkzaamheden
  • Kosten voor bestrating of hek- en heiwerk
  • Inrichting als een keuken of badkamer

Het is de moeite waard om te controleren of je recht hebt op subsidie wanneer je een nieuwbouw huis wil laten bouwen. Dit kunnen landelijke regelingen zijn, maar er bestaan ook regionale subsidies.

Let op mogelijke extra kosten

Een nieuwbouw huis laten bouwen? Houdt dan rekening met meerwerk. Dit is veruit de grootste financiële valkuil. Hieronder vallen onder meer het installeren van een keuken of badkamer, het plaatsen van extra stopcontacten en het verleggen van leidingen. Vrijwel alles wat afwijkt van de standaardlevering wordt berekend als meerwerk, dus houdt er rekening mee dat dit snel oploopt.

Het komt vaak voor dat bepaalde zaken pas aan het licht komen bij de oplevering. Neem daarom regelmatig de tijd om even poolshoogte te nemen. Zo weet je hoe de bouw vordert en kun je direct zien of alles naar wens verloopt. Heb je daar geen tijd voor? Neem dan een expert mee bij de oplevering. Deze kan de woning inspecteren op eventuele gebreken. Ook check je middels een opleveringskeuring of de woning voldoet aan de technische omschrijving van de aannemer.

Een eigen huis bouwen

Bij het bouwen van een kavel komt veel kijken. Denk aan het regelen van vergunningen en de (on)mogelijkheden van jouw toekomstige woning. Houdt ook je financiële situatie in de gaten. Zelf een nieuwbouw huis laten bouwen? Er zijn veel experts die zich binnen hun vakgebied specialiseren in de nieuwbouw. Een aannemer kan je helemaal ontzorgen in het proces. Met hun expertise kunnen zij je assisteren in het realiseren van jouw droomhuis.