Home Bouw Zo behandel je kalkaanslag in huis

Zo behandel je kalkaanslag in huis

kalkaanslag in huis

Wist je dat we maandelijks heel wat tijd besteden aan het verwijderen van kalk in huis? Ook op plekken waar je eigenlijk niet altijd over nadenkt. Denk bijvoorbeeld aan de kalkaanslag in de waterkoker of het koffiezetapparaat. De meest zichtbare kalkaanslag is toch wel in de badkamer en de keuken te vinden. Allemaal plekken waar het juist zo belangrijk is dat de hygiëne hoog ligt. Daarom blijven we maar schrobben. Tegen beter in. Na enige tijd zit de kalk er namelijk gewoon weer. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Niet alleen door eenvoudigere en minder tijdrovende manieren te vinden om kalk te verwijderen, maar ook door eens en voor altijd een einde te maken aan kalkaanslag in de woning. En ja, dat is echt mogelijk.

Blijft het bijhouden

Kalkaanslag is – indien je verder geen maatregelen neemt – niet altijd te voorkomen. Zeker niet in bepaalde provincies waar de hoeveelheid kalk in het water hoog ligt. In dat geval kun je er voor kiezen om het zo goed mogelijk bij te houden. Bijvoorbeeld door iedere week alle oppervlaktes even met een antikalk spray te behandelen. Wacht niet te lang, want dan wordt de kalkaanslag alleen maar hardnekkiger en lastiger te reinigen. Altijd goed om in elk geval een aantal kalkreinigers in huis te hebben liggen. Zo grijp je nooit mis en kun je de plek vrijwel direct behandelen.

Geen ontkalker in huis?

Heb je ondanks alle voorbereidingen geen ontkalker in huis? Maar ziet de badkamer er écht niet uit en is er ook geen winkel open die goede HG ontkalkers verkoopt? Geen probleem! Er zijn namelijk ook enkele huis-tuin en keukenmiddeltjes die kunnen helpen. Wist je dat je bijvoorbeeld de badkamertegels kunt ontdoen van kalkaanslag door het gebruik van wasverzachter? Los enkele druppels wasverzachter op in een emmer warm water en sop hier de tegels mee af. Laat het inwerken en poets vervolgens alles na met een warme doek. Dat geeft niet alleen een heerlijk luchtje af aan de ruimte, maar zorgt er ook nog eens voor dat de tegels je weer tegemoet glimmen.

Pas wel op met zulke middeltjes, want ze bieden vaak niet de oplossing voor de lange termijn. Met een echte ontkalker ben je in staat om niet alleen de kalkaanslag zo snel mogelijk te verwijderen, maar ook om er voor te zorgen dat het minder snel terugkomt. Genoeg reden dus om hier toch naar te gaan kijken.

Schaf een waterontharder aan

Ben je het echt helemaal zat om telkens al die kalkaanslag te verwijderen en heeft het zelfs invloed op de smaak van jouw favoriete kop koffie of thee? Dan wordt het tijd om voor eens en voor altijd een einde te maken aan kalkaanslag in je woning. Dit is mogelijk met een zogenaamde waterontharder of waterfilter. Deze filteren de kalk uit het water, waardoor je over schoner water beschikt. Dat is niet alleen goed om kalkaanslag te voorkomen, maar hierdoor smaakt het kraanwater ook nog eens veel lekkerder.