Home Tuin Volg deze stappen voor een zitkuil in je tuin

Volg deze stappen voor een zitkuil in je tuin

zitkuil

Hoe leuk en romantisch is het als je een zitkuil in je tuin hebt? Naast dat het gezellig is om met je vrienden in de zitkuil te zitten onder het genot van een wijntje/biertje en hapjes, is het ook gezellig om hier samen met je lover onder een dekentje te kijken naar een knapperend haardvuurtje in de vuurkorf die voor jullie staat. Maar het creëren van een zitkuil is niet eenvoudig. Welke stappen dienen hiervoor genomen te worden en waar moet je op letten voor het maken van een zitkuil in je tuin?

Er zijn een aantal stappen van groot belang voor het creëren van een zitkuil in je tuin. Wat wordt de locatie van de zitkuil? Wat voor formaat en vorm wil je je zitkuil maken? Kun je hier veilig graven ja/nee? Heb je gedacht aan het maken van een afwatering? Met wat voor materiaal ga je de zitkuil opbouwen en hoe zorg je voor stevige wanden?

Stap 1: locatie zitkuil

Bedenk van tevoren goed waar je de zitkuil in je tuin wilt hebben. Als je eenmaal begonnen bent met graven en alle voorbereidingen, is het zonde om alles weer te moeten verplaatsen. Meestal neemt het creëren van een zitkuil meer ruimte in beslag dan je denkt, dus neem vooral genoeg de ruimte rondom de plek waar de kuil moet komen. Uitmeten voor je begint met graven is dan ook een must!

Stap 2: formaat en vorm zitkuil

Hoe groot moet de zitkuil uiteindelijk worden? Wat voor vorm wordt de kuil? Ga je deze voornamelijk met je partner gebruiken tijdens zwoele zomeravonden of wil je dat de kinderen en vrienden ook mee kunnen genieten van het bouwwerk? Zodra het formaat en de vorm zijn bepaalt, is het dus aan te raden om de afmetingen uit te zetten met paaltjes of planken op de plek waar de kuil moet komen. Zo voorkom je verrassingen over de grootte tijdens het uitgraven.

Stap 3: (uit)graven zitkuil

Voor het uitgraven van de zitkuil is het handig om vrienden te regelen die goed overweg kunnen met een schep om de hoeveelheid grond tot de juiste diepte uit te graven. Uiteraard kun je hier ook een kleine graafmachine voor huren. Check van tevoren wel hoe het zit met alle kabels en leidingen rondom de uit te graven plek, want je wilt uiteraard geen kabels raken of beschadigen tijdens het graven en zo met een extra kostenpost opgezadeld zitten. Door het doen van een KLIC melding bij het kadaster, kun je een overzicht krijgen van de locatie van kabels en leidingen in jouw tuin. Dit kan eenvoudig online geregeld worden tot maximaal 3 dagen voor het graven. Deze informatie moet ook digitaal aanwezig zijn op de locatie tijdens de werkzaamheden. Hierna kun je dus veilig en zonder zorgen de juiste afmetingen en diepte van de zitkuil uitgraven.

Stap 4: Afwatering zitkuil

Je wilt uiteraard niet dat je na een fikse regenbui een aantal dagen niet in je zitkuil kunt zitten, omdat deze is ondergelopen door geen of een slechte afwatering. Zorg daarom altijd voor een afwatering in de vorm van een gootje of door een schuinte aan te brengen in de constructie van je zitkuil. Ook kun je de kuil dieper graven dan de gewenste afmeting en hier zand op storten, zodat het water weg kan lopen. Wil je geen zand in je zitkuil hebben, dan kun je hier stenen of grind op leggen om te voorkomen dat je telkens zand meeneemt onder je schoenen.

Stap 5: Materialen/wanden creëren voor zitkuil

Wat voor materialen ga je gebruiken voor het geraamte van de zitkuil en hoe ga je de wanden opbouwen? Het beste is om de wanden te maken van stenen, beton of grote keien. Ook een combinatie van deze materialen is uiteraard mogelijk. Voor een extra versteviging is het aan te raden om hiertussen beton te storten of het geraamte op te metselen. Dit om te zorgen dat het geraamte van de zitkuil stevig genoeg is en tijdens de diverse weersomstandigheden niet gaat verzakken. Je kunt er nu ook voor kiezen om direct bepaalde vormen in het geraamte te maken zodat er banken ontstaan of nisjes waar je straks op of in kunt zitten.

Stap 6: decoreren van je zitkuil

Eindelijk… de zitkuil is bijna klaar, maar voor de finishing touch moet de decoratie nog gedaan worden. Je kunt je zitkuil leuk aankleden met waterafstotende kussens, een vuurkorf, dekentjes, kaarsjes en kandelaren. Zo zorg je voor het vertoeven van heerlijke avondjes in je eigen zitkuil.