Home Zelf bouwen Zelf je huis schilderen? Dit is wat je nodig hebt!

Zelf je huis schilderen? Dit is wat je nodig hebt!

Zelf je huis schilderen

Ben je van plan om zelf je huis te schilderen en de inhuur van een schilder dit jaar over te slaan? Met wat geduld en goede voorbereiding is het prima mogelijk om zelf je huis te schilderen. Echter is een goede voorbereiding in dit geval, zeker het halve werk! Met de tips die wij hieronder geven is het prima mogelijk om zelf je huis te schilderen en te zorgen dat je voorlopig niet meer naar het onderhoud van je muren om hoeft te kijken. Wat heb je allemaal nodig en welke voorbereidingen kun je het beste treffen om zelf je huis te schilderen?

Welke verf benodigdheden heb je nodig?

De spullen die je nodig hebt zijn van essentieel belang. Hieronder op een rijtje wat je allemaal nodig hebt:

  • Afplaktape of papieren tape
  • Diverse groottes kwasten
  • Verfbakje en verfrollers in diverse groottes
  • Voorstrijk, schuurpapier en een trapje
  • Muurverf
  • Afdekfolie
  • Absorberende doek
  • Natte doek
  • Terpentine

Koop vooral goed afplaktape, kwasten en kwalitatief goede verf. Deze zaken zijn wat duurder in aanschaf, maar gaan je uiteindelijk veel irritatie besparen. Ook de nieuwere papier-tape is een aanrader om te gebruiken. De werking is exact hetzelfde als bij normaal afplaktape, alleen is dit materiaal recyclebaar en milieuvriendelijk.

Als je alle materialen in huis hebt, begin je met het afdekken van jouw meubels of vloer. Daarna ga je verder met het afplakken van alle oppervlaktes rondom jouw te schilderen oppervlak wat niet onder de verf mag komen te zitten. Je hebt hier wat geduld voor nodig om de tape strak en recht aan te brengen, zodat je na het drogen van de verf, mooie strakke randen krijgt. Breng je de tape slordig aan, dan is de kans groot dat je de nieuwe verf ook op oppervlaktes smeert die niet geverfd moeten worden. Maak hierna de muren stofvrij door het gebruik van een absorberende doek.

Je kunt nu bijna beginnen met schilderen. Test alleen nog even het absorberende vermogen van de muur die je gaat verven. Spuit een beetje water met een plantenspuit tegen de muur en kijk wat er gebeurt. Trekt het water direct in de muur? Gebruik dan voorstrijk voor je begint met verven. Blijft het water wat langer op de muur, dan is voorstrijk niet perse nodig. Roer nu de verf even goed door en beginnen maar! Met de diverse kwasten en rollers kun je de muur nu gaan verven. Gebruik de kwasten voor de randen en de rollers voor het grotere oppervlakte. Laat de muur nu goed drogen en breng dan nog één of twee extra lagen aan voor het beste resultaat. Als laatste stap trek je voorzichtig de afplaktape van de randen. Mochten er kleine stukjes bijgewerkt moeten worden, dan kun je dat nu alsnog doen voor de finishing touch.