Home Tuin Zelf graszoden leggen? Volg deze tips!

Zelf graszoden leggen? Volg deze tips!

zelf graszoden leggen

Nu de zon zich steeds vaker laat zien, wordt het ook weer tijd om de tuin flink onder handen te nemen. Wil je bijvoorbeeld graszoden leggen, maar weet je niet hoe je moet beginnen? In dit artikel leggen we uit hoe je binnen no time een mooi gazon krijgt. Volg dus snel onderstaande tips op!

Benodigdheden zelf graszoden aanleggen

Ten eerste heb je natuurlijk de juiste dingen nodig als je graszoden aan gaat leggen:

  • Kruiwagen
  • Werkhandschoenen
  • Zand (stratenmakerszand of ophoogzand)
  • Tuinslang
  • Hark
  • Lat
  • Trilstamper
  • Onderdoek of stabiliserend doek
  • Stanleymes
  • Hamer (van rubber)

Wanneer is de beste tijd om graszoden aan te leggen?

Heb je graszoden online besteld en thuis laten bezorgen? Dan moet je deze binnen 24 uur na aankoop leggen, want anders drogen ze teveel uit. In principe zijn graszoden het gehele jaar door aan te leggen, uitgezonderd zijn sneeuw en vorst. Echter is het geen probleem als deze sneeuw en vorst optreden nadat de zoden al gelegd zijn, want de zoden zullen alleen bevriezen, maar niet afsterven. Zolang het warmer dan 5 graden Celsius is, zullen de wortels blijven groeien. Als alternatief voor echt gras kun je trouwens ook voor kunstgras kiezen.

Ondergrond voorbereiden

De ondergrond moet goed geprepareerd zijn voordat je er graszoden op legt. Begin daarom met het omspitten van de grond. Oude graszoden (mochten deze er liggen) verwijder je of spit je onder met behulp van een schep. Voor een nieuw gazon maak je de ondergrond tot een diepte van minstens 10 centimeter los. Strooi het vervolgens in met teelaarde om de boel te egaliseren of om de grond ietwat op te hogen. Zorg er in ieder geval voor dat de ondergrond geheel egaal is voordat je er zoden op legt.

Graszoden uitrollen

De ondergrond mag een beetje vochtig zijn tijdens het leggen van de grasmatten, al mag het ook weer niet te nat zijn. Een te natte ondergrond zorgt voor een slechte aanhechting van de zoden. Als je de grasmatten uitrolt, dan moeten deze zo strak mogelijk tegen elkaar aan liggen. Ligt de grasmat ongelijk? Til deze dan op om de ondergrond gelijk te maken en eventuele kuiltjes en bobbels te verwijderen. En leg je de graszoden aan op een zeer warme dag? Schep dan wat extra grond op de buitenste rand van de zoden om uitdroging tegen te gaan.

Aanrollen en sproeien

De graszoden moeten aangeklopt of aangerold worden om goed contact te maken met de ondergrond. Na het aanleggen van alle zoden moet je beginnen met sproeien. Je hebt genoeg water gegeven als de ondergrond nat is, dus til een grasmat op om eventueel voelen. We adviseren om het gazon vervolgens regelmatig te sproeien, bij voorkeur ’s ochtends. Houd er rekening mee dat het gazon ’s nachts niet al te nat mag zijn, want anders zullen er paddenstoelen groeien!

Maaien

Je kunt het gras meteen maaien als je vindt dat het gras te lang is. Maai het alleen niet te kort en laat een lengte van minstens 4,5 cm over.