Home Zelf bouwen Zelf beton vlinderen: tips en tricks

Zelf beton vlinderen: tips en tricks

Zelf beton vlinderen

Ben je bezig met de aanbouw van je huis of het opnieuw storten van een fundering? Dan is beton vlinderen een belangrijk onderdeel wat zorgvuldig dient te gebeuren. Echter zijn er wel een aantal belangrijke zaken waar je op dient te letten bij het vlinderen van beton. Hieronder tips en tricks.

Beton vlinderen; wat is het?

Beton vlinderen is nodig om het beton te verdichten. Dit kun je uitvoeren met behulp van een vlindermachine. Deze machine heeft bladen die snel ronddraaien en ervoor zorgen dat het beton gladder en dichter gestructureerd wordt.

Beton vlinderen; zelf aan de slag

Er zijn een paar zaken waar je rekening mee moet houden als je zelf aan de slag gaat met een vlindermachine. Deze machines zijn redelijk zwaar en het is dus belangrijk dat je redelijk sterk bent, zodat je de machine onder controle kunt houden en het beton goed kunt vlinderen. Er zijn diverse instellingen op de machine die je op de juiste manier in moet stellen en het beton op de juiste manier moet benaderen om een egaal en verdicht betonvloertje te krijgen. Op elke vlindermachine zitten instellingen waarmee je de bladen vlak of minder vlak kunt instellen. Als je de bladen eerst schuin instelt, zal het beton goed verdicht worden. Daarna kun je de bladen vlakker instellen en de vloer afwerken.

Beton vlinderen; wanneer?

Wanneer is het het beste moment om je betonvloer te vlinderen? Dat hangt onder andere af de temperatuur. Want bij een te koude temperatuur kan het beton niet goed uitharden, waardoor vlinderen ook niet veel nut heeft. Verder hangt het resultaat en het moment wanneer te kunnen vlinderen ook af van de dikte van de vloer, de samenstelling van de vloer en de samenstelling van het beton zelf. Als het beton net is gestort, kun je niet gelijk vlinderen. Als het laagje water op het net gestorte beton is verdwenen, kun je gaan beginnen met het vlinderen van de vloer.

Heb je geen enkele ervaring met het zelf vlinderen van een vloer? Dan is het wellicht verstandig om een professional in te schakelen. Een professional vlindert dagelijks betonvloeren en weet als geen andere waarop gelet moet worden. Als handige doe-het-zelver moet het lukken om beton zelf te vlinderen, echter is het lastiger dan je denkt. Overweeg dus goed of je dit zelf wilt proberen of het werk uitbesteedt.