Home Interieur Tips voor het inrichten van de woonkamer

Tips voor het inrichten van de woonkamer

woonkamer inrichten

De woonkamer is vrijwel in ieder huishouden de meest centrale plek in huis en de plek waar de meeste (vrije) tijd wordt doorgebracht. Uiteraard wil je dan wel dat je woonkamer aanvoelt als een warm bad en een heerlijk thuis. Kun jij je al verheugen om na je werk en na het eten neer te ploffen en te relaxen in je eigen woonkamer? Juist… dat gevoel zoeken we, maar hoe creëer je een woonkamer met sfeer en een huiselijk gevoel? Hieronder delen wij enkele tips om je woonkamer sfeervol in te richten.

Tip 1: Bepaal waar jouw huiskamer voor wordt gebruikt

Moet jouw huiskamer functioneel gebruikt worden, zodat je er bijvoorbeeld ook kan thuiswerken? Of is jouw woonkamer alleen bestemd om op de bank naar de tv of open haard te kijken? Maak een lijstje met de zaken die jij belangrijk vindt in de woonkamer. Moet er een bureau in jouw woonkamer staan? Een opbergkast voor het speelgoed van de kinderen? Of een heerlijk hoekje met een boekenkast en een leren fauteuil waar jij je terug kunt trekken na een lange werkdag? Na het opstellen van deze lijst kun je gaan kijken naar de inrichting.

Tip 2: Bepaal jouw stijl

Maak een moodboard met meubels, materialen, kleuren en accessoires waarvan jij vindt dat ze aanwezig moeten zijn in jouw woonkamer om jou je helemaal thuis te laten voelen. Is dit een industriële sfeer? Ouderwets? Scandinavisch of juist modern en strak? Word jij rustig van een woonkamer met veel kleur en accessoires of juist veel wit en zwart zonder teveel poespas?

Tip 3: Bepaal hoe jij jouw woonkamer in wilt richten

Maak als hulpmiddel eventueel een plattegrond met de zaken die essentieel zijn en niet mogen ontbreken in jouw woonkamer, ga daarna puzzelen om een voor jou fijne indeling te bepalen. Plaats de essentiële zaken in jouw woonkamer als eerste op de plattegrond zoals de bank, tv, open haard en eventueel zicht naar buiten.

Tip 4: Nieuwe meubels kopen of bestaande meubels verplaatsen

Aan de hand van jouw plattegrond heb je de indeling voor de woonkamer gemaakt. Ga je hiervoor nieuwe meubels aanschaffen of behoud je je oude meubels, maar pas je de indeling aan voor een refresh? Na dit besloten te hebben, kun je de meubels bestellen of de nieuwe indeling gaan maken. Als je geen nieuwe meubels wilt aanschaffen, maar een frisse wind wilt laten waaien door je woonkamer, kun je dus eenvoudigweg ook alleen je meubels verplaatsen en nieuwe accessoires aanschaffen. Je zult er versteld van staan wat het kopen van nieuwe accessoires aan je bestaande woonkamer kunnen toevoegen. Dat kunnen bijvoorbeeld kussens, dekens, planten, een ander kleurtje op de muur, kandelaars, kaarsen en dergelijke zijn. Alles om de sfeer in jouw woonkamer te verhogen of gewoon even te zorgen voor een kleine retouch van jouw heerlijke woonkamer.