Home Bouw Welke tegelsoorten voor binnen zijn er?

Welke tegelsoorten voor binnen zijn er?

tegelsoorten

In dit artikel gaan we het hebben tegels voor gebruik in woningen. Welke soorten tegels zijn er allemaal? En wat zijn de eigenschappen per soort? In deze blog hebben we alle tegelsoorten voor je op een rij gezet.

We kunnen tegels voor het interieur van woningen indelen in vloer- en wandtegels.

Vloertegels

Zoals de naam al aangeeft, zijn vloertegels bestemd voor het gebruik op de vloer. Een vloertegel wordt ook wel plavuis genoemd. De eerste functie is de bescherming van een vloer. De onafgewerkte vloeren waarmee nieuwbouwhuizen worden opgeleverd, zijn niet bedoeld om op te lopen. De tweede functie van vloertegels is decoratief. Je kunt kiezen uit vele patronen en kleuren.

Wandtegels

Wandtegels worden aan een wand opgehangen als het om losse tegels gaat. Ze worden gelijmd als we het over een hele wand hebben of een gedeelte ervan. De belangrijkste functie van een wandtegel is decoratief. Doorgaans gaat het minder om de bescherming van een muur. In natte ruimtes en bijvoorbeeld ook de keuken worden wandtegels gebruikt om een muur te beschermen tegen spetters en om die gemakkelijk te kunnen schoonmaken.

Soorten wandtegels

We zullen ons voor de rest van dit artikel met name richten op wandtegels. We bespreken de volgende soorten:

  • keramisch
  • natuursteen
  • zelliges
  • mozaïek
  • metro

Keramisch

Keramische tegels zijn opgebouwd uit laagjes keramisch materiaal. Dat materiaal bestaat uit klei, zand en andere natuurlijke grondstoffen. De tegels zijn beschikbaar in diverse afmetingen en vormen. Ze zijn sterk en hard. Ook qua onderhoud zijn ze prettig.

Natuursteen

Natuurstenen tegels worden gemaakt van massieve stukken natuursteen. De diktes zijn min of meer gelijk, maar ze hebben diverse vormen. Een wand met natuurstenen tegels wordt gemetseld waarbij de ruimte tussen de stenen wordt opgevuld. Een andere vorm is natuurstenen strips. Die worden tegen een wand geplakt.

Zelliges

Zelliges zijn wandtegels, die op artisanale manier in Marokko uit natuurlijke klei worden gemaakt.

Mozaïek

Mozaïek tegels komen in allerlei afmetingen en kleuren. Ze worden gecombineerd om een mozaïek te maken.

Metro tegels

De naam metro komt van het feit dat dit soort wandtegel in metrostations in Parijs en Londen werd gebruikt. Kenmerkend voor metro tegels is dat de randen schuin aflopen.