Home Bouw Wat zijn de voordelen van Plexiglas?

Wat zijn de voordelen van Plexiglas?

Plexiglas

Plexiglas kent ontzettend veel voordelen. Veel mensen zijn het materiaal pas gaan ontdekken toen de 1,5 meter samenleving een feit werd. Ineens ontstond er een stormloop op Plexiglas, omdat dit materiaal ontzettend makkelijk toepasbaar is en tevens een buffer vormt tussen klanten in winkels bijvoorbeeld. Maar Plexiglas kent daarnaast nog veel meer voordelen. Waarom zou je Plexiglas gebruiken? Wat kun je precies met het product? We nemen in dit artikel de voordelen én nadelen van plexiglas met je door.

De voordelen van Plexiglas

Ten opzichte van gewoon glas kent Plexiglas hele mooie voordelen. We zetten hier de belangrijkste voordelen voor je op een rij:

  • Plexiglas is veel minder breekbaar dan gewoon glas. Wist je dat Plexiglas tot zo’n 30 keer minder breekbaar is dan gewoon glas? Een zeer belangrijk voordeel indien je Plexiglas zakelijk of privé wilt gebruiken.
  • Veiligheid. Doordat Plexiglas nauwelijks breekbaar is ontstaan er vrijwel nooit snijranden of laat staan scherven.
  • De prijs. Plexiglas is voordeliger in aanschaf dan gewoon glas!
  • Bewerking. Glas is voor de gemiddelde doe-het-zelver niet te bewerken, je zult er een professioneel glaszetbedrijf bij moeten halen. Bij Plexiglas is dit dus niet het geval, dit kun je wél zelf bewerken.
  • Lichtgewicht. Ten opzichte van glas is Plexiglas maar liefst 2 maal lichter. Dat scheelt nogal wat met tillen, of laat staan vervoeren.
  • Beter licht doorlatend. Ook in dit geval wint Plexiglas het van echt glas. Plexiglas is beter licht doorlatend, maar ook UV bestendig.

Bestaan er geen nadelen?

Kent Plexiglas nadelen ten opzichte van glas? Ja, het grootste nadeel is dat Plexiglas veel krasgevoeliger is dan echt glas, maar ook niet goed hittebestendig is. Daar waar het materiaal met hitte in aanraking zou komen mag het niet gebruikt worden.

Waarvoor gebruik je Plexiglas?

Plexiglas is een ontzettend veel voorkomend product, wat eigenlijk nauwelijks nog opvalt. Plexiglas kan worden gebruikt bij veranda’s, tuindeuren, als voorzetraam, maar ook als naambordje van je woning, of wat dacht je van bootraampjes. Daarnaast kom je Plexiglas in vele winkels tegen.

Waar kun je Plexiglas het beste kopen?

Sla de bouwmarkt dit keer maar over. Op gebied van Plexiglas is er simpelweg te weinig keuze. De diktes van het materiaal zijn er meestal maar beperkt verkrijgbaar, evenals de kleuren. Om een echte volwaardige keuze te kunnen maken zoek je platen van Plexiglas uit bij de kunststoffen leverancier.

Het grote voordeel is dat je de keuze hebt uit speciaal Plexiglas in vele verschillende diktes, maar ook kleuren en Plexiglas met speciale toepassingen, zoals:

  • Geëxtrudeerd Plexiglas (XT) – Dit Plexiglas is gewalst in plaats van gegoten en staat bekend als goedkoper Plexiglas. Een nadeel is dat het zelf bewerken van dit type Plexiglas minder gemakkelijk is. Het gevaar van scheuren en breken ligt er sneller op de loer.
  • Gegoten Plexiglas (GS) – Gegoten Plexiglas wordt doorgaans geadviseerd indien je zelf het Plexiglas nog wilt kunnen bewerken.
  • Speciale toepassingen – Bij de specialist vind je o.a. spiegelend Plexiglas, of in fraaie kleuren als lichtblauw, wit, zwart of gematteerd Plexiglas.

Tot slot

Plexiglas blijft jarenlang mooi, zonder dat het tekent onder weersinvloeden. Dit maakt deze kunststof zo aantrekkelijk voor allerhande toepassingen!