Home Bouw Wat zijn de voordelen van kunststof kozijnen?

Wat zijn de voordelen van kunststof kozijnen?

kunststof kozijnen

Sinds jaar en dag zijn kunststof kozijnen de meest gebruikte kozijn soort in ons land. Nieuwbouwwoningen worden vrijwel standaard van kunststof kozijnen voorzien. Het is inmiddels onvoorstelbaar geworden dat men nog voor houten kozijnen zou kiezen. Voor wie nog relatief onbekend is met de geweldige voordelen van kunststof kozijnen, zetten we deze nog graag een keer voor je op een rij.

Houten kozijnen?

Zeer oude woningen, zoals vooroorlogse jaren 30 woningen, zijn standaard voorzien van houten deuren en kozijnen. Meestal betreft het niet eens hardhout, maar een zachtere houtsoort die nog veel meer onderhoud nodig heeft dan hardhout. Houten kozijnen kunnen op den duur vermolmd raken door houtrot. Dit proces ontstaat wanneer het hout langdurig met vocht te maken krijgt, zoals bijvoorbeeld bij het keukenraam. Oudere woningen kennen vaak een minder goed ventilatiesysteem, waardoor vocht en condens langer aanwezig blijven – ook op ramen en kozijnen. Condens op het keukenraam is een veelvoorkomend probleem indien er houten kozijnen aanwezig zijn. Vocht krijgt zijn kans om door te dringen en houtrot te veroorzaken. Dergelijke problemen komen niet voor bij kunststof kozijnen en deuren.

Waarom kiezen voor een kunststof kozijn?

Kunststof kozijnen worden tegenwoordig dermate goed ontwikkeld, dat zij nauwelijks nog van echt hardhout te onderscheiden zijn. Dankzij de houtlook en vormgeving, is het kunststof kozijn perfect te matchen bij panden van uiteenlopende bouwstijlen en tijdsperiodes.

Laten we de vele voordelen van het kunststof kozijn eens op een rij zetten:

  • Je kunt kunststof kozijnen op maat laten maken, in principe zijn alle soorten maten mogelijk.
  • Kunststof kozijnen kennen een zeer lange levensduur, van circa 50 tot 75 jaar. Eenmaal kunststof kozijnen geplaatst heb je er eigenlijk een leven lang geen omkijken meer naar.
  • Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm. Het enige wat zij vergen is zo nu en dan een schoonmaakbeurt. Echter noodzakelijk onderhoud, zoals bij houten kozijnen het geval is, kennen zij niet.
  • Kunststof kozijnen zijn in diverse kleuren verkrijgbaar, buiten de veel gekozen kleuren crème, wit en groen zijn ze bijvoorbeeld ook in antraciet, zwart, blauw en overige kleuren verkrijgbaar! Het is altijd aan te raden kleuren te combineren; bijvoorbeeld wit of crème met een donkerdere kleur.
  • Dankzij de verwerking van ingebouwd staal zijn kunststof kozijnen zeer sterk.
  • Zij kennen een isolerende werking en zijn geluidsarm.
  • De investering in kunststof kozijnen betaalt zich vrijwel altijd terug; er ontstaat waardevermeerdering aan het pand en de komende decennia hoeft er geen onderhoud gepleegd te worden of vervanging plaats te vinden.
  • Kunststof kozijnen zijn zeer goed en snel te plaatsen; het vervangen van houten kozijnen kan dus snel gebeurd zijn.

Tot slot

Het laat zich niet bepaald raden waarom nieuwe kozijnen vrijwel altijd van kunststof zijn gemaakt; kunststof kozijnen vormen de ideale basis voor een duurzame toekomst waarbij je nauwelijks nog omkijken hebt naar het raamwerk. Kunststof kozijnen vormen hiermee een geweldige investering voor ieder gebouw of iedere woning.