Home Zelf bouwen Wat moet je weten over infraroodverwarming?

Wat moet je weten over infraroodverwarming?

thermostaat

Een foto, een spiegel of een bord als verwarming? Zogenaamde infraroodstralers zijn er in fraaie designs die perfect passen in de woonruimte. Maar, werkt verwarming met de aangename infraroodstralen ook in oude gebouwen? Infraroodverwarming vereist immers dure elektriciteit om te werken. Dit type verwarming kan alleen onder bepaalde voorwaarden een alternatief zijn voor traditionele verwarming. In dit artikel vertellen we er meer over.

Infraroodverwarming: de belangrijkste dingen eerst

Infraroodstraling maakt deel uit van het elektromagnetische golfbereik. In tegenstelling tot conventionele verwarming, verwarmt infrarood verwarming niet de kamerlucht, maar de muren en objecten in de kamer. Deze stralingswarmte wordt door mensen als aangenaam ervaren. Ook allergielijders profiteren van het feit dat er geen luchtturbulentie is en de stofbelasting in de lucht aanzienlijk lager is. De infraroodstraling verwarmt wanden, plafonds en vloeren gelijkmatig. Deze slaan de warmte op en geven deze vervolgens weer af aan de leefruimte.

Positief neveneffect: de muren blijven droog, wat het leven van schimmels moeilijk maakt. Schimmels kunnen zich dus niet ontwikkelen. Ook zijn de aanschafkosten beduidend goedkoper dan bij een conventionele kachel.

Het grote nadeel

Infraroodstralers wekken warmte op uit elektriciteit en dat is duur. Het verbruik kan nauwkeurig worden gecontroleerd, omdat warmte alleen wordt geproduceerd wanneer dit nodig is. Je kunt dit voorkomen door de wijze waarop je de verwarming gebruikt op een slimme manier aan te sturen. Denk bijvoorbeeld aan de panelen te combineren met een goede thermostaat. Ook kun je met een aanwezigheidssensor op een slimme manier energie besparen.

Infraroodverwarming en gezondheid

Een belangrijk voordeel van infraroodverwarming zijn de positieve effecten op de gezondheid. Het feit dat infraroodverwarming geen luchtcirculatie creëert, heeft een aantal gezondheidsvoordelen. Denk bijvoorbeeld aan stof en pollen. Stof verspreidt zich ontzettend gemakkelijk in huis, dus vooral mensen die stofallergie hebben zullen dit merken.

Door de lucht te verwarmen, droogt de lucht ook aanzienlijk uit. Want als de lucht wordt verwarmd, verdampt het vocht. Droge lucht veroorzaakt vrij onschuldige ongemakken zoals statische elektriciteit, maar zorgt er ook voor dat onze huid uitdroogt. Bovendien is droge lucht slecht voor houten vloeren, die kunnen kromtrekken en barsten. Aangezien infrarood panelen mensen verwarmen en niet de lucht, blijven de bovengenoemde ongemakken jou bespaard.