Home Duurzaamheid Wat kun jij zelf doen aan energiebesparing?

Wat kun jij zelf doen aan energiebesparing?

energiebesparing

Besparen op energie is belangrijker dan ooit. Niet alleen vanuit klimaat oogpunt, maar ook gezien de huidige energieprijzen. Woningeigenaren zijn doordrongen van het feit dat verduurzamen van de eigen woning nu, op dít moment, prioriteit heeft. Verduurzaming zorgt voor (aanzienlijk) minder energie- en gasverbruik. Wat kun je zelf doen om zo snel mogelijk je woning te verduurzamen? We nemen de belangrijkste punten met je door in dit artikel.

Gas- en energiebesparing in gang zetten

Het meeste gas verbruiken we via de CV ketel. Het is dan heel fijn om in het bezit te zijn van een HR++ ketel, die voor een lager gasverbruik zorgt. Nog beter echter is het om te investeren in een warmtepomp, die voldoende capaciteit biedt voor jouw woning. Wat kun je doen om gasverbruik te verminderen?

Warmtepomp en airco-warmtepomp

De warmtepomp is een apparaat wat warmte onttrekt uit de lucht, grond en uit vocht. Hij werkt in principe op elektriciteit, zodat het gasverbruik wordt teruggedrongen – hiermee is de warmtepomp een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Nu vergt de warmtepompinstallatie wel een grote investering. Afhankelijk van het aantal kubieke meters wat verwarmt moet worden, is een bepaalde capaciteit nodig. Prijzen variëren dan ook tussen 4000 euro tot zelfs zo’n 25.000 euro voor een warmtepompinstallatie. Een forse investering die niet zomaar iedereen kan ophoesten. Een direct goedkoper alternatief is de split unit airco.

Split unit airco, voordelig verwarmen

Zeg je airco, dan zeg je verkoeling – tenminste, dat dénkt men. Een airconditioning (wat óók een warmtepomp is) kan namelijk zowel verwarmen als verkoelen (en ontvochtigen). Een airco kan gerust voor een huiskamertemperatuur zorgen van 23 graden. De split unit airco wordt het meeste gekozen; er hangt buiten een unit die verbonden is met leidingen naar de binnenunit. Verwarm je binnen, dan wordt buiten koude lucht uitgeblazen – en andersom. Verwarmen via de airco is veel voordeliger dan gas stoken. De aanschaf en plaatsing van bijvoorbeeld een gerenommeerd merk als Mitsubishi voor 1 binnen- en buitenunit bedraagt ongeveer 1500 euro. Je kunt niet het hele huis echter verwarmen met de split unit airco. Voor iedere ruimte zul je een airco moeten ophangen (en bevestigen naar de buitenunit). De meeste mensen kiezen voor 2 binnenunits (slaap- en woonkamer). Wie het geen probleem vindt om meeste van de tijd alleen de woon- en slaapkamer te verwarmen is erg voordelig uit met airco warmtepomp.

Besparen met zonnepanelen

Het zelf opwekken van energie met zonnepanelen is een geweldig alternatief om te besparen op energiekosten. Er zijn 2 type zonnepanelen verkrijgbaar; de glas-glas panelen en de glas-folie zonnepanelen. De eerste zorgt voor een langdurig beter rendement, maar is duurder in aanschaf. Glas-folie zonnepanelen zijn goedkoper, maar raken aangetast door weersomstandigheden en leveren op den duur een lager rendement op. Glas-glas zonnepanelen verdienen zichzelf ruimschoots terug dankzij hun lange levensduur (van wel 25 jaar). Zonnepanelen vormen natuurlijk een forse investering. Daarom kunnen mensen een lening voor zonnepanelen afsluiten; iets wat veel gebeurt in de praktijk.

De investering zet zichzelf na plaatsing direct om in geld. Juist nu, met de hoge energietarieven, schakelen mensen snel om. Het is slim om net voordat het voorjaar begint zonnepanelen te laten plaatsen. Zo profiteer je direct van de eerste lentezon en hoef je niet bang te zijn op een wachtlijst te komen doorgaans.