Home Bouw Wat is het bruto vloeroppervlak (BVO)?

Wat is het bruto vloeroppervlak (BVO)?

Bruto vloeroppervlak BVO

Op het gebied van bouwen en klussen zijn er een aantal begrippen waarbij het handig is om te weten waar ze voor staan. Zo is het slim om bijvoorbeeld te weten wat het bruto vloeroppervlak is. Je kunt dit omschrijven als het vloeroppervlak van de ruimte of meerdere ruimten inclusief gevels, vides en dragende wanden. Dit wordt altijd op vloerniveau gemeten en volgens de NEN2580. Echter zijn er nog een aantal andere dingen waar je rekening mee dient te houden.

Bruto vloeroppervlak (BVO) opmeten

Elk huis is anders, daarom is het belangrijk om te weten waar je precies gaat meten. Grenst er een binnenruimte aan een andere binnenruimte, dan moet je meten tot het hart van de betreffende scheidingsconstructie. Heb je een gebouw dat is gebonden van een binnenruimte aan een buitenruimte, dan is het belangrijk dat het grondvlak van de scheidingsconstructie wordt toegerekend aan de bruto vloeroppervlakte van de binnenruimte. Heb je een scheidingsconstructie (een muur tussen twee woningen), dan wordt dit voor de helft meegerekend.

Grenslijn bepalen

Wanneer van een overdekt gebouw de gebonden buitenruimte niet of gedeeltelijk is omsloten en geen vaste buiten begrenzing heeft, is dit gelijk aan de verticale projectie van het overdekkende bouwdeel. Er zijn ook een aantal dingen die niet worden meegerekend bij het berekenen van het bruto vloeroppervlak, zoals een schalmgat of een vide waarvan het grondvlak groter is dan 4m2. Ook met het bepalen van een grenslijn zijn er objecten die niet meegerekend dienden te worden. Denk bijvoorbeeld aan een incidentele nis, een uitsparing en een incidenteel uitspringend bouwdeel als het grondvlak kleiner is dan 0,5 m2.

NEN 2580

Het opmeten van het bruto vloeroppervlak gaat volgens de NEN 2580. Dit is de Nederlandse regel voor oppervlakken van terreinen met een bouwbestemming, vloeroppervlakten en inhouden van gebouwen of delen daarvan. Hiervan kan je een meetrapport laten opstellen, waaronder voor het bruto vloeroppervlak. De data worden in een meetstaat weergegeven en kan gebruikt worden door een facilitair bedrijf om bijvoorbeeld het verhuurbaar vloeroppervlak te bepalen. Daarnaast kan dit meetrapport ook voor andere doeleinden worden gebruikt, zoals herziening van de huurprijs.