Home Bouw Wat is een cataloguswoning en wanneer kies je hiervoor?

Wat is een cataloguswoning en wanneer kies je hiervoor?

cataloguswoning

Wanneer je met een aannemer in gesprek gaat over de bouw van een woning, dan kan het zijn dan deze je een ontwerp aanbiedt dat je niets kost, mits je het door deze aannemer laat bouwen. Dit wordt ook wel een catalogus genoemd. Het is goed om daar eens wat dieper op in te gaan.

Wat is een cataloguswoning?

Een cataloguswoning bouwen kan je voor een lager bedrag doen. Het is een woning in een standaardtype dat de aannemer aanbiedt. Je kiest het uit een catalogus. De aannemer kan dit dan geheel voor je verzorgen, inclusief de vergunningen die nodig zijn. Er zijn naast de basisvorm vaak wel aanpassingen mogelijk. Denk aan dakkapellen, serres en een andere indeling van de kamers of alternatief gebruik van materialen. Dit geeft veel zekerheid. Wel is de architectonische vrijheid vaak meer beperkt dan bij traditionele bouw.

Waarom een cataloguswoning kiezen?

Een cataloguswoning kiezen doe je om het zoveel als mogelijk gemakkelijk te maken. Het proces van bouwen is te standaardiseren en stroomlijnen. Dat betekent dat de kosten zo laag als mogelijk worden gehouden. Dit kan je vergelijken met de manier waarop lopende band werk wordt gedaan in fabrieken. Je kan wel wat dingen veranderen, maar het proces blijft hetzelfde zodat de kosten laag blijven.

Nadelen van een cataloguswoning

Het is vooral aantrekkelijk als eigen woning te noemen. Er zitten wel wat nadelen aan. Je zal een basisvorm van bouw krijgen, elke vorm van comfort heeft een meerprijs. Het ontwerp is niet van jezelf en dus niet geheel op maat. Je kan niet vergelijken omdat alleen één aannemer deze vorm biedt. Het past vaak niet bij de stedenbouwkundige eisen en dit laat mogelijkheden onbenut. Er wordt ook geen rekening met de omgeving gehouden en je zit vast aan de ondernemer. Dit klinkt allemaal heel nadelig, maar kan juist ook heel gemakkelijk zijn.

De conclusie

Wanneer je een cataloguswoning laat bouwen heb je voor een laag bedrag een eigen woning. Dit is vaak ook de belangrijkste reden om hiervoor te gaan. Je bent wel verplicht om met de aannemer die de woning aanbiedt te werken. Je kan op die manier goed rekening houden met het budget houden en daar dan toch nog het beste uit halen. Dit kan natuurlijk wel heel interessant zijn. Er zijn bovendien behoorlijk wat aanbieders van cataloguswoningen, dus zo is er nog altijd wel het nodige te kiezen.