Home Interieur Wat is een bio-ethanol haard?

Wat is een bio-ethanol haard?

bio-ethanol haard

Met een bio-ethanol haard bedoelt men een haard welke brandt op bio-ethanol en dus geen rookkanaal nodig heeft. Bio-ethanol haarden werken via een eenvoudige techniek en zijn daarnaast voorzien van een milieuvriendelijke brander. Dus de sfeer van een echte haard, maar dan milieuvriendelijk, zonder rommel van een houtkachel en ook geen uitstoot van gevaarlijke stoffen bijvoorbeeld. Win-win situatie dus. Maar hoe werkt een bio-ethanol haard nu precies?

Hoe werkt een bio-ethanol haard?

Een bio-ethanol haard werkt anders dan een gewone haard. Er zit een reservoir in de haard gevuld met bio-ethanol en deze steek je aan. Er is verder geen afvoerkanaal voor nodig en er komen ook geen slechte dampen vrij. Bio-ethanol haarden kunnen zowel losstaand aangeschaft worden als ingebouwd worden en worden veelal in restaurants, nieuwbouwwoningen of interieurprojecten gebruikt. Bio-ethanol verdampt wanneer dit vrijkomt uit de keramische (poreuze) steen die als branderbed dient. Deze “scheidt” de bio-ethanol als het ware van het vuur. Dus als de haard zou omvallen kan er ook geen gevaarlijke situatie ontstaan vanwege de keramische steen die niet kan lekken. Bio-ethanol haarden dienen over een TUV-certificaat te beschikken. Bio-ethanol haarden moeten maar voldoen aan één regel; ze moeten een onbrandbare ruimte hebben waar de brandstof in zit volgens de standaard bouwvoorschriften. Enige ventilatie gedurende het gebruik van de bio-ethanol haard is wel noodzakelijk. Ethanol kopen kan eenvoudig via verschillende online webshops.

Wat is bio-ethanol?

Bio-ethanol is een volledig biologische brandstof die bestaat uit een mengsel van mais, tarwe, suikerbieten en rogge en is een veilige, schone en biologische brandstof. De brandstof is relatief goedkoop en geeft ook flink wat warmte af. Deze is wel licht ontvlambaar, dat is wel iets waar je rekening mee moet houden. Je kunt de haard zelf ‘instellen’. Dus deze kan branden op maximaal vermogen, maar ook op lager vermogen. Hiermee heb je de kosten dus ook zelf in de hand.

Ethanol is ook makkelijk te verkrijgen bij bouwmarkten of kachelspeciaalzaken. De vloeistof verdampt en het gas verbrandt ongevaarlijk en vrijwel (afhankelijk van de soort bio-ethanol) reukloos.

Voor wie is de bio-ethanol haard geschikt

Bio-ethanol haarden zijn voor mensen die geen rookkanaal in huis hebben en is ook geschikt als je geen gasaansluiting hebt. Steeds vaker zie je op terrassen van horecagelegenheden tafels met ingebouwde bio-ethanol haarden. Een bio-ethanol haard in de tuin is een mogelijkheid. Heeft u een mooi terras of balkon waar u graag zit? Dan kunt u ook deze mogelijkheid overwegen. Een specialist kan je ook adviseren bij de aanschaf van een bio-ethanol haard en eventueel kan er een professional ingehuurd worden bij de installatie hiervan. Deze zijn uitermate geschikt voor bewoners van een appartement, maar net zo goed voor een tussenwoning.