Home Bouw Wat het verhuurbare vloeroppervlak (VVO)?

Wat het verhuurbare vloeroppervlak (VVO)?

verhuurbare vloeroppervlak vvo

Wanneer je meer wilt weten over het begrip verhuurbare vloeroppervlak (VVO) binnen het vastgoed is het altijd handig om je hierin te verdiepen. Het wordt omschreven als de verhuurbare gebruiksruimte waarbij de som van de vloeroppervlakte behoort tot alle binnenruimten die bij een gebouw horen. Het wordt onder andere gebruikt bij kantoren, waarbij het oppervlak van een ruimte is gemeten op vloerniveau. Vooral makelaars, taxateurs, architecten, eigenaren van gebouwen, vastgoedadviseurs en de overheid maken hier gebruik van. Echter zijn er objecten die wel en niet worden meegenomen in de berekening ervan. Lees hieronder meer over het verhuurbaar oppervlak.

Verhuurbare vloeroppervlak opmeten

Bij het verhuurbare vloeroppervlak zijn er diverse objecten die niet worden meegerekend. Denk hierbij aan een ruimte waar gebouwinstallaties staan en worden bediend, een trappenhuis of een dragende binnenwand. Ook voor oppervlakten die groter zijn dan 4m2 worden niet meegerekend, zoals een voorziening voor verticaal verkeer, een trapgat, liftschacht of vide. Wanneer de horizontale doorsnede van een vrijstaande bouwconstructie of een leidingsschacht groter is dan 0,5 m2 meter, wordt deze ook niet meegerekend. Een incidentele nis of uitsparing kleiner dan 0,5 m2 wordt ook niet meegenomen bij de berekening van het vloeroppervlak.

VVO opmeten volgens de NEN2580

Echter zijn er ook objecten die wel worden meegerekend bij het vloeroppervlak, zoals een evenredig deel van de algemene ruimten waarop de betrokken verhuurbare ruimte is aangewezen. Ook de algemene verkeersruimte tussen de algemene ruimte en de verhuurbare ruimte wordt meegerekend. De berekeningen gaan volgens de NEN2580, de Nederlandse norm die bepalingsmethoden geeft voor de oppervlakten van terreinen met een bouwbestemming. Het vormt de algehele basis van alle berekeningen van oppervlakten en inhouden van gebouwen. Deze data worden in een meetstaat weergegeven om het vloeroppervlak te bepalen. Zo heb je een duidelijk overzicht van alle berekeningen op papier.