Home Bouw Waarom zijn sandwichpanelen zo goed voor gevelbouw?

Waarom zijn sandwichpanelen zo goed voor gevelbouw?

sandwichpanelen

Wandelend door moderne industrieterreinen of kijkend naar de architectonische hoogstandjes van stedelijke centra, valt één ding op voor het ervaren oog: het veelvuldige gebruik van sandwichpanelen in de gevelbouw. En dat is met goede reden, want deze innovatieve constructie-oplossing biedt een reeks voordelen die traditionele bouwmaterialen niet net zo gemakkelijk kunnen evenaren. Het heeft dan ook een revolutie teweeggebracht in verschillende bouwsectoren. Dus wat maakt sandwichpanelen zo bijzonder?

1. Thermische efficiëntie

Sandwichpanelen worden geprezen om thermische isolatie te bieden en zijn dan ook specifiek ontworpen zodat gebouwen warmer in de winter en koeler in de zomer zijn. Dat is prettig voor de gevoelstemperatuur en verlaagt ook nog eens de energiekosten.
Deze thermische isolatie wordt vaak gemaakt van materialen zoals PUR-schuim of steenwol, die de kern vormen van een gevel van sandwichpanelen.

2. Snelheid en gemak van installatie

In tegenstelling tot traditionele bouwmethoden, waarbij laag voor laag wordt opgebouwd, wordt een sandwichpanelen gevel in zijn volledigheid snel en eenvoudig geïnstalleerd. Dit bespaart niet alleen tijd, want de panelen worden kant-en-klaar in de fabriek vervaardigd, maar zorgt ook voor aanzienlijke verlagingen in arbeidskosten.

3. Lichtgewicht

Het zal veel mensen wellicht verbazen vanwege hun sterkte en duurzaamheid, maar sandwichpanelen zijn verrassend licht. Op die manier wordt belasting van de fundering en de dragende structuren van het gebouw geminimaliseerd!

4. Esthetische flexibiliteit

Het mooie aan sandwichpanelen is dat ze verkrijgbaar zijn in een breed scala aan kleuren, texturen en afwerkingen, waardoor ze uitgebreid inzetbaar zijn. Van woningbouw tot de constructie van een warenhuis, sandwichpanelen geven architecten en ontwerpers de vrijheid om visueel aantrekkelijke gevels te creëren die vloeiend passen bij de esthetiek van het gebouw of de omgeving.

5. Geluidsisolatie

Thermische isolatie is niet het enige voordeel op het gebied van weerstand, maar er zijn ook bepaalde soorten sandwichpanelen die beschikken over uitstekende geluidsisolerende eigenschappen. Dit maakt bouwen met sandwichpanelen extreem gunstig in stedelijke of lawaaierige omgevingen, waar geluidsoverlast problematisch kan worden.

6. Duurzaamheid en levensduur

Tegen vele vormen van slijtage, waaronder weersinvloeden, roest en corrosie, weten sandwichpanelen uitstekende weerstand te bieden. Zolang ze correct worden geïnstalleerd, heeft de unieke gelaagde structuur van sandwichpanelen nauwelijks onderhoud nodig en kunnen ze vele jaren meegaan.

7. Brandveilig

Met name in werkomgevingen waarbij het risico op brand hoger ligt, kunnen sandwichpanelen de brandveiligheid aanzienlijk verhogen. Hoewel dit ook afhankelijk is van de gebruikte materialen in de binnenkern, staan sandwichpanelen erom bekend brandvertragende of zelfs brandwerende eigenschappen te hebben.