Home Bouw Waarom moet jij jouw apparatuur smeren?

Waarom moet jij jouw apparatuur smeren?

apparatuur smeren

Een hoge productiviteit en productietijd is essentieel binnen de huidige economie. Daarom is het nodig om automatische pompsystemen in te zetten zodat jouw machines goed gesmeerd worden. Door goed te smeren zorg jij voor minimale uitval van jouw machines. Goed smeren zorgt voor een hoge productiviteit en productietijd. Dat niet alleen, automatische smering biedt nog veel meer voordelen. Denk eens aan de kostenbesparing, duurzaamheid en de veiligheid. Een goede oliepomp is dus noodzakelijk om jouw productie op gang te houden.

Voordelen van automatisch smeren

Een automatisch smeersysteem geeft op het juiste moment, de juiste hoeveelheid olie af. Met behulp van membraanpompen worden de vloeistoffen rondgepompt in jouw machines. Door goed te smeren in korte tussenpozen verminderd ook het verbruik van het smeermiddel. Door deze continuïteit verminder je niet alleen de kosten, maar is het ook beter voor het milieu. Daarnaast worden de onderhoudskosten lager doordat machines minder slijten en dus uitvallen. Doordat zij minder uitvallen zal de productietijd toenemen en ook dus de omzet. Alle voordelen op een rij:

  • Apparatuur gaat langer mee
  • Verminderd verbruik van smeermiddelen
  • Verlaag onderhoudskosten door vermindering ongeplande uitval
  • Veiligere werkomstandigheden

Niet alle systemen zijn automatisch

Helaas zijn niet alle machines te bedienen met een automatisch smeersysteem. Deze machines zullen dus handmatig gesmeerd moeten worden. Dit gebeurd dus met behulp van een vetspuit. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende vetspuiten. Zo heb je een handbediende vetspuit, een accu vetspuit en een pneumatische vetspuit.

Vet of olie?

In deze blog worden beide termen door elkaar gebruikt. Maar er zit een groot verschil tussen vet en olie, namelijk het viscositeitsniveau. Vet heeft namelijk een hoge viscositeit en kan hoge belastingen en temperaturen weerstaan. Daarnaast verdampt olie eerder. Vet wordt gebruikt voor grote in beweging komende materialen die worden bewerkt onder extreme omstandigheden. Denk hierbij aan grote drukverschillen en temperatuurverschillen. Olie wordt gebruikt om materiaal te beschermen tegen roest en veroudering. Daarnaast smeert het eenvoudig bewegende delen.