Home Bouw Waarom houten kozijnen een milieuvriendelijk alternatief voor kunststof kozijnen zijn

Waarom houten kozijnen een milieuvriendelijk alternatief voor kunststof kozijnen zijn

houten kozijnen

Als het gaat om het kiezen van nieuwe kozijnen voor je woning, is het belangrijk om rekening te houden met de impact op het milieu. Houten kozijnen bieden verschillende voordelen ten opzichte van kunststof kozijnen, waardoor ze een milieuvriendelijk alternatief zijn voor hun kunststof tegenhanger. Overweeg je dus om houten of kunststof kozijnen aan te schaffen, dan is dit artikel iets voor jou.

Natuurlijk en hernieuwbaar materiaal

Hout is hernieuwbaar materiaal. Het wordt geproduceerd door bomen die CO2 uit de atmosfeer opnemen en zuurstof produceren. In tegenstelling tot kunststof, dat wordt gemaakt van aardolie, draagt het gebruik van hout bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en helpt het bij het tegengaan van klimaatverandering. Hoewel er vaak wordt gezegd dat kunststof kozijnen een eenmalige investering zijn en hout niet, snijdt dat natuurlijk geen hout. Ook kunststof kan namelijk slijten of kapotgaan. En het is in verhouding duurder om aan te schaffen dan houten kozijnen. Hout daarentegen moet onderhouden worden door middel van een driejaarlijkse schilderbeurt, afhankelijk van de weersomstandigheden en andere invloeden van buitenaf. Een partij die gespecialiseerd is in het produceren van maatwerk houten kozijnen is Houten Kozijn Online. Hier kun je terecht voor de meest uiteenlopende kozijnafmetingen.

Langere levensduur

Houten kozijnen hebben over het algemeen een langere levensduur dan kunststof kozijnen. Met regelmatig onderhoud en de juiste behandeling kunnen houten kozijnen tientallen jaren meegaan. Sommige hardhoutsoorten kunnen zelfs tot wel 70 jaar meegaan. Dit betekent dat er minder materialen nodig zijn voor vervanging en dat de productie van nieuwe kozijnen wordt verminderd.

Biologisch afbreekbaar

Een ander belangrijk aspect is dat houten kozijnen volledig biologisch afbreekbaar zijn. Aan het einde van hun levensduur kunnen ze worden gerecycled of op natuurlijke wijze worden afgebroken zonder schadelijke stoffen achter te laten. Kunststof kozijnen kunnen daarentegen honderden jaren nodig hebben om volledig af te breken, waardoor ze een langdurige (schadelijke) milieu-impact kunnen hebben. Je kunt houten kozijnen heel eenvoudig online bestellen bij een kozijnspecialist.

Energie-efficiëntie

Hout heeft uitstekende isolerende eigenschappen, waardoor het warmteverlies in je woning vermindert. Dit resulteert in lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk. Hierdoor ben je dus een stuk energie-efficienter bezig dan wanneer je voor de kunststog variant zou kiezen. Kunststof kozijnen hebben ook goede isolatie-eigenschappen, maar hout scoort vaak beter op dit gebied.

Mooi en ‘warm’ design

Houten kozijnen geven je woning een warme en natuurlijke uitstraling. Ze passen goed bij verschillende architecturale stijlen en kunnen volledig aangepast worden naar jouw persoonlijke smaak. Kunststof kozijnen zijn vaak uitsluitend in standaardafmetingen verkrijgbaar en hebben een ‘koude’ uitstraling door het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Met andere woorden: ze missen soms de charme van hout.

Onderhoud

Hoewel houten kozijnen regelmatig onderhoud nodig hebben, biedt dit ook voordelen voor het milieu. Het gebruik van milieuvriendelijke verf en coatings draagt bij aan het behoud van de natuurlijke eigenschappen van hout. Hierbij hoeven er geen schadelijke chemicaliën toegevoegd te worden aan het product voor de productie. Kunststof kozijnen daarentegen vereisen minder onderhoud, maar kunnen na verloop van tijd aan slijtage onderhevig zijn.

Houten kozijnen: natuurlijk en duurzaam alternatief

Houten kozijnen zijn absoluut een milieuvriendelijk alternatief voor kunststof kozijnen. Ze zijn gemaakt van hernieuwbaar materiaal, hebben een langere levensduur, zijn biologisch afbreekbaar en bieden uitstekende isolatie-eigenschappen. Hoewel de aanschafwaarde vergelijkbaar is met die van kunststof kozijnen, vallen de kunststof kozijnen vaak duurder uit. Neem dit dus ook mee in je overweging voordat je voor een bepaald type kozijnen kiest. Door de warme uitstraling zijn de houten kozijnen bovendien erg mooi en geschikt voor vrijwel iedere architecturale stijl. Hoewel ze wat meer onderhoud vergen, is dit op lange termijn dus gunstig voor het behoud van het milieu. Ben je dus op zoek naar duurzame en milieuvriendelijke kozijnen, dan zijn houten kozijnen zeker de overweging waard.