Home Zelf bouwen Voordelen van je zolder afwerken met multiplex

Voordelen van je zolder afwerken met multiplex

zolder afwerken met multiplex

Je hikt er al een tijdje tegenaan, maar je bent toch begonnen aan het netjes maken van de zolder en het isoleren en afwerken van de zolderkamer. Je wilt graag een mancave maken of een nette (extra) slaapkamer van de zolderkamer en dat is een extra motivatie om ervoor te zorgen dat deze kamer netjes en snel wordt afgewerkt. Je bent wel handig, maar bent niet erg bekend met het afwerken van de zolder. Hieronder enkele voordelen van je zolder afwerken met multiplex, zodat je zo snel mogelijk kunt genieten van een zolderkamer die netjes is afgewerkt.

Wat is multiplex?

Multiplex is gemaakt van verschillende houtsoorten die samen zijn geperst en gelijmd in een grote, flexibele plaat. Daarom is multiplex ook perfect geschikt als materiaal om een ruimte af te werken. Wat zijn de voordelen van afwerken met multiplex platen? Er zijn diverse multiplex platen verkrijgbaar die bestaan uit diverse houtsoorten zoals; multiplex populier platen, multiplex berken platen, multiplex beuken platen, multiplex grenen platen, multiplex hardhouten platen en multiplex platen die geschikt zijn voor buiten. Zo is er voor elke afwerkingstoepassing wel een geschikte multiplex plaat te verkrijgen.

Er zijn ook diverse diktes multiplex platen verkrijgbaar. Dunne multiplex platen zijn van 4 mm t/m 10 mm dik, gemiddelde multiplex platen zijn tussen de 12 mm en 20 mm dik en dikke multiplex platen zijn tussen de 22 mm en 54 mm dik. Bedenk dus van tevoren goed bij wat voor toepassing je multiplex gaat gebruiken. Wordt de multiplex in een ruimte gemonteerd waar veel geluid is, kies dan voor een dikkere plaat om het geluid beter te isoleren. Uiteraard geldt; hoe dikker de plaat, hoe steviger en meer isolerend de werking ervan is.

Stevigheid

Deze platen zijn door het samenpersen en lijmen met sterke lijm oersterk. Hierdoor zijn deze platen goed geschikt als afwerkingsmateriaal nadat er bijvoorbeeld isolatiemateriaal achter geplaatst is of als de platen alleen gebruikt worden als afwerkingsmateriaal. Het hout zal door de stevigheid dan ook niet zo snel splijten of scheuren bij het gebruik van spijkers.

Isolatie

Dankzij het samengeperste hout is multiplex een goede isolator. Deze platen houden kou en geluid een stuk beter tegen dan gewone houten plaatsoorten.

Flexibiliteit

Door de flexibiliteit en buigbaarheid van deze plaatsoort zijn ze eenvoudig te plaatsen en te installeren. Dit is nog een reden waarom veel mensen kiezen voor het afwerken met multiplex.

Prijs

Over het algemeen is multiplex goedkoper dan andere houtsoorten of plaatmateriaal. Dit komt doordat minderwaardige stukken van een boom gebruikt worden tijdens het produceren van de binnenlaag van multiplex platen.

Montage van de multiplex platen

zolder aftimmeren met platen

Het monteren van multiplex platen gebeurt meestal met behulp van nieten, nagels of schroeven van roestvrijstaal. De schroeven moeten minimaal 15 mm plus plaatdikte lang zijn en nieten en nagels moeten minimaal 20 mm plus plaatdikte lang zijn om te zorgen voor optimale bevestiging en montage. Let er ook op dat je de gaten voor boort om het splijten van de plaatranden zoveel mogelijk te vermijden.

Nadeel multiplex

Er is ook een nadeel te noemen van het afwerken met deze plaatsoort. Multiplex platen kunnen namelijk bijzonder slecht tegen vocht. Leg ze dan ook bij voorkeur neer op een droge plek om scheeftrekken en beschadigingen op de plaat te voorkomen. Zorg er bij het monteren van deze platen dan ook voor dat de ruimte achter het multiplex vochtvrij is om blaasjes en scheeftrekken na de afwerking te voorkomen. Je kunt het gedeeltelijk voorkomen dat de platen enorm gevoelig zijn voor het vocht door ze van tevoren lichtjes op te schuren om splinters te voorkomen en vervolgens een grondverf en laklaag erop aan te brengen. Echter is dit materiaal gewoon niet geschikt om in aanraking te komen met veel vocht, dus gebruik multiplex niet bij het afwerken van objecten of delen in natte ruimtes.

Zolder aftimmeren? Gebruik multiplex!

Multiplex is dus zeker een aanrader om je zolderkamer of een andere ruimte in huis af te werken door de enorme stevigheid, flexibiliteit, isolerende werking en lage prijs. Echter is multiplex dus niet aan te raden bij gebruik in of rondom natte ruimtes, aangezien de multiplex platen die bedoelt zijn voor binnenruimtes slecht vocht kunnen verdragen. Je kan dan altijd nog kiezen voor een multiplex plaat die geschikt is voor buiten en dus beter bestand is tegen vocht of je kiest ervoor om de plaat op te schuren, te gronden en vervolgens af te lakken om het risico op vochtplekken te minimaliseren. Zeker als de platen gebruikt worden in een binnenruimte zoals de zolder of een slaapkamer, is de kans op vocht minimaal en is het zelfs helemaal niet nodig om de platen vooraf te bewerken en kun je de af te werken ruimte netjes en veilig afmaken met behulp van multiplex platen. Kortom, multiplex platen zijn uitermate geschikt voor het aftimmeren van je zolder.