Home Bouw De voordelen van plexiglas op maat

De voordelen van plexiglas op maat

voordelen van plexiglas

Plexiglas is een veelgebruikt materiaal in de industrie, maar het wordt ook steeds vaker gebruikt door particulieren. Zo kan het op maat gemaakt worden voor balkonbeglazing of beglazing in een deur. En de afgelopen periode is het ook ingeburgerd voor nog een ander doeleinde: het kuchscherm voor de balie en kassa zijn niet meer weg te denken. Het is niet voor niets dat hiervoor plexiglas gebruikt wordt, want dit materiaal heeft heel wat voordelen.

1. Het is een duurzaam materiaal

Je zou het misschien niet direct verwachten, maar plexiglas is een zeer duurzaam materiaal. Het is slijtvast en gaat doorgaans jarenlang mee. Het is bestand tegen fel zonlicht en slecht weer, waardoor het zowel binnen als buiten gebruikt kan worden. Daarnaast heeft het dezelfde isolatiewaarde als veel glassoorten en hierdoor kan het prima gebruikt worden als raam in deuren en kozijnen.

2. Plexiglas is veiliger dan gewoon glas

Een ongeluk zit in een klein hoekje en zeker met kleine kinderen in huis staat veiligheid daarom voorop. Dan is het goed om te weten dat plexiglas een zeer veilig materiaal is. In tegenstelling tot glas kan plexiglas namelijk niet kapot spatten of versplinteren. Dat maakt het materiaal ideaal voor in huis, schuur en stal. Ook in ruimtes waarin gesport wordt kan het een ideale vervanging van gewoon glas zijn.

3. Plexiglas is zeer sterk

Nog een opzienbarend feitje: plexiglas is tot wel 25 keer sterker dan gewoon glas met gelijke dikte! Omdat het kunststof is, is het materiaal zeer flexibel. Hierdoor beweegt het bij druk wat mee, waardoor het minder snel breekt. Heel dun plexiglas is zelfs buigbaar en dat maakt het ook interessant materiaal voor andere doeleinden, zoals kunstwerken of woonaccessoires.

4. Het materiaal is makkelijk te bewerken

Een ruit op maat snijden of er een gaatje in boren; bij echt glas is dat niet eenvoudig en soms zelfs onmogelijk. Bij plexiglas is dat veel makkelijker. Deze kunststof platen bieden allerlei verwerkingsmogelijkheden. Wist je dat het zelfs heel makkelijk te graveren is? Maar ook boren, zagen, frezen of verlijmen van dit materiaal is vrij eenvoudig. Je hoeft geen specialist te zijn om ermee aan de slag te gaan, al kan het de moeite waard zijn om voor specifieke verwerkingen een echte vakman in te schakelen.

5. Plexiglas is niet zwaar

Een vitrinekast koop je niet voor niets; je wilt dat iedereen de interessante items die in de kast liggen goed kan zien. Een glazen vitrinekast is echter heel zwaar. Ook voor dit doeleinde is kiezen voor kunststof een goede optie. Plexiglas heeft zelfs een nog hogere helderheid dan gewoon glas en is een stuk minder zwaar. Het is niet voor niets dat deze kunststof ook veel wordt gebruikt in musea.

6. Kunststof geeft extra kleur

Het leuke van plexiglas is de grote keuzevrijheid die er is wat betreft kleur. Kleurloos is prima, maar wat kleur kan een mooie extra toevoeging zijn in je interieur. Mooi is dat ook gekleurd plexiglas nog transparant kan blijven, waardoor je er een prachtige lichtinval mee kunt creëren. En doordat je het materiaal zo makkelijk kunt bewerken, kun je er indien gewenst nog een heel eigen draai aan geven om het extra persoonlijk te maken.

7. Plexiglas is relatief goedkoop

Het is dus duidelijk dat deze kunststof tal van positieve eigenschappen heeft. Daar houdt het niet mee op, want het is namelijk ook nog eens een relatief goedkoop materiaal. Dit maakt plexiglas interessant materiaal als je een grote oppervlakte nodig hebt. Denk dan bijvoorbeeld aan het gebruik voor windschermen of geluidschermen. Een groot voordeel ten opzichte van andere materialen die je daarvoor kunt gebruiken is de doorzichtigheid van het materiaal. Tussen een houten schutting die je je uitzicht ontneemt en een wand van plexiglas waar je gewoon doorheen kunt kijken zit een wereld van verschil!