Home Bouw De voor- en nadelen van je huis verduurzamen

De voor- en nadelen van je huis verduurzamen

huis verduurzamen

Plannen om je huis te verduurzamen? Dan kun je vele kanten op, dit ligt mede aan het budget wat je beschikbaar hebt om je huis te verduurzamen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het isoleren van je muren, dak en vloer of het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp. Zo kun je op vele manieren je huis verduurzamen. Hieronder de voor- en nadelen van je huis verduurzamen.

Voordelen van je huis verduurzamen

De voordelen van je huis verduurzamen zijn onder andere, de mindere belasting op het milieu, een lagere energierekening, een beter energielabel.

Lagere milieubelasting

Als je je huis gaat verduurzamen, zorg je ervoor dat de druk op het milieu minder groot wordt. Door minder gas te gebruiken en zelf energie op te wekken, zorg je dat de belasting op het milieu wordt verminderd. Alleen dat zou al een goede reden kunnen zijn om je huis te verduurzamen.

Lagere energierekening

Door zelf je energie op te wekken via zonnepanelen of door je huis beter te isoleren, zorg je ervoor dat je energierekening lager wordt, omdat je zelf minder energie op hoeft te wekken of omdat de verwarming in huis lager kan door de betere isolatie. Het kan dus zeker lonen om te verduurzamen, ook bij een laag budget. Ook het isoleren van delen van je huis kan al bijdragen aan een lagere energierekening.

Beter energielabel

Door je huis te verduurzamen, zorg je automatisch voor een beter energielabel voor je huis. dit energielabel is nodig als je je huis ooit wilt verkopen. Door de stijgende materiaal- en arbeidsprijzen in de bouwsector, zal je merken dat kopers meer dan ooit kijken naar een hoog energielabel bij de aankoop van een nieuw huis, omdat het enorm prijzig is om momenteel vakmensen uit de bouw in te huren en materialen aan te schaffen. Als je je huis gaat verduurzamen, zal je automatisch, je energielabel verbeteren.

Nadelen van je huis verduurzamen

De nadelen van je huis verduurzamen zijn; je moet het budget ervoor hebben, terugverdientijd.

Beschikbaar budget

Je kunt je huis al in stapjes verduurzamen met een klein budget, zoals dak isolatie of het isoleren van de kruipruimte, maar als je echt impact wilt maken, heb je een groter budget nodig. Wil je je huis isoleren en zonnepanelen laten leggen? Dan moet je al gauw denken aan meer dan tienduizend euro. Ook met een klein budget je huis verduurzamen is dus mogelijk, maar kan lang duren.

Terugverdientijd

Ben je van plan om te verhuizen of weet je simpelweg niet of je je verduurzaamheidsinvestering(en) er tijdig uithaalt? Dan is het zeker een aanrader om dit vooraf te berekenen of te laten berekenen door een professional. Zo kun je direct zien of het de moeite waard is om geld te steken in het (verder) verduurzamen van je huis.