Home Bouw De voor- en nadelen van het bouwvak!

De voor- en nadelen van het bouwvak!

voordelen en nadelen bouwvak

Ben jij van plan om binnenkort aan het werk te gaan in de bouw. Misschien wil je reageren op die vacature timmerman, of ben je geïnteresseerd in een andere functie. Ongeacht waar en als wat je aan de slag wilt, er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je wilt gaan werken in deze sector. De belangrijkste punten staan voor jou op een rij gezet.

Altijd in ontwikkeling

Een groot voordeel van werken in de bouw: er is altijd wat te doen. Het is niet voor niks dat het internet vol staat met bouw vacatures. Vooral met maatschappelijke problemen als woningnood, is er een grote vraag aan nieuwe werknemers en vakmensen. Niet alleen grotere corporaties, ook bij particulieren is er constant vraag naar mensen uit de bouw voor huisrenovaties.

Bouwvakantie

De bouwvakantie, je kan het zien als een voor- of een nadeel. De vakantie voor (veel) bouwbedrijven valt tijdens het hoogseizoen. Deze periode is gekozen omdat veel mensen dan op vakantie gaan en dus weg zijn of geen geld hebben voor renovaties aan huis. Daarnaast volgen veel bedrijven nog steeds deze standaard vakantieperiode, om te voorkomen dat verschillende bedrijven elkaar mislopen.

Eisen en risico’s

Het bouwvak is niet geschikt voor zomaar iedereen. Er zijn bepaalde eisen en risico’s die komen kijken bij het werken in deze sector. Allereerst moet je in staat zijn om zwaar fysiek werk te verrichten, voor langere tijden achter elkaar en in allerlei weersomstandigheden. Ook met je er rekening mee houden dat je werkt op hoogtes en soms met machines. Met deze arbeidsomstandigheden komen er dus ook bepaalde risico’s kijken bij het uitvoeren van deze beroepen. Denk hierbij aan lichamelijke overbelasting, maar ook ongevallen. Om deze dingen te voorkomen zijn er uitgebreide regelementen opgesteld waar werknemers zich aan dienen te houden, met voorschriften voor uitrusting en het schoonhouden van de werkplek.