Home Bouw Voordelen en nadelen van een groendak

Voordelen en nadelen van een groendak

Voordelen en nadelen van een groendak

Wil je graag een groendak aanleggen maar ben je nog op zoek naar de voordelen en nadelen? In dit artikel leggen we je graag uit wat ze zijn om een goede keuze te maken. Allereerst kun je een onderscheid maken tussen twee soorten, namelijk extensieve en intensieve groendaken. De eerste houdt in dat het om een daktuin gaat met beperkt onderhoud. De tweede soort heeft begroeiing die je ook in een normale tuin vindt en heeft dus meer onderhoud nodig.

De technische voordelen van een groen dak

Wanneer je een groendak plaatst kan het de geluidsisolatie sterk verbeteren. Het hangt wel af van de massa, want hoe zwaarder het is hoe hoger de geluidsreductie is. Daarnaast heeft de detaillering en de aanwezigheid van openingen ook een invloed. Wil je een intensief groendak, dan kan de vegetatie en de substraatlaag de warmte-isolatie verbeteren. In de zomer werkt dit het beste, omdat het dan de warmte buiten houdt. In de winter zal de warmteweerstand afnemen. Tot slot wordt de brandwerendheid verbeterd waardoor het een stuk veiliger is op het huis.

Voordelen van een groendak voor de omgeving

Daarnaast zijn er ook een aantal voordelen voor de omgeving voor een groendak. Je krijgt namelijk een stuk extra natuur in een bebouwde omgeving en het sluit aan als je meer met milieu wilt doen. Je kunt het ook opbouwen met herbruikbare materialen en bouwstoffen en zo meedoen met de cradle-to-cradle filosofie. Ook wordt fijnstof en luchtvervuiling opgevangen waarbij ook CO2 wordt opgenomen. Ook wordt het water opgevangen en dat kan het weer bufferen. Hierdoor worden pieken in afvoeren gedempt.

Nadelen van een groendak

Ook zijn er een aantal nadelen bij het aanleggen van een groendak. Zo heb je redelijk hoge kosten en er is kans op lekkage door wortelgroei. Ook is het aanleggen van een dergelijke constructie redelijk complex en hierdoor zijn fouten snel gemaakt. Deze worden pas opgespoord als er al een lekkage blijkt te zijn en dan kan je de hele constructie meestal opnieuw bouwen. Het is dus belangrijk dat je een goed plan maakt als je en groendak wilt aanleggen en dat dit goed wordt uitgevoerd.