Home Bouw Voor elke bouwuitdaging een HPL uitvoering

Voor elke bouwuitdaging een HPL uitvoering

High Pressure Laminate (HPL)

Ieder bouwbedrijf kent wel de mogelijkheden van HPL platen, veelal bekend onder de merknaam Trespa®. HPL platen worden dan ook breed toegepast in de bouw en zijn niet meer weg te denken als plaatoplossing voor bouwuitdagingen. Naast Trespa® worden er nog andere HPL merknamen gevoerd. Voorbeelden zijn: Trespa®, Resoplan, Vikulit, Vikures Plus, Kronoart® en Massieve Reclameplaat.

Wat zijn de eigenschappen van HPL platen?

High Pressure Laminate (HPL) platen bestaan uit phenolhars en cellulose en worden door verhitting en extreem hoge druk geproduceerd. De platen zijn hard en stijf en zijn vaak voorzien van een UV beschermende en gekleurde toplaag. HPL platen laten zich op bijna ieder vlak goed bewerken. Zo is het materiaal goed te zagen, boren, frezen, verlijmen, schroeven en schilderen. HPL platen zijn uitermate geschikt als gevelbekleding voor geventileerde gevels, boeiboorden, dakkapellen en balkons en voor veel toepassingen binnenshuis.

Trespa®

Trespa® is de meest bekende productnaam wanneer het gaat om HPL platen. Het oppervlak van de Trespa® plaat wordt volgens een unieke EBC-technologie (Electron Beam Curing) aangebracht. Hierdoor is het oppervlak van een Trespa® plaat voor een deel geïntegreerd in de kern van de plaat. Trespa® platen zijn in tegenstelling tot overige HPL platen gebaseerd op houtvezels. Deze vezels i.c.m. thermohardende harsen worden samengeperst met als resultaat een zeer maatvaste plaat. Het dichte oppervlak heeft als voordeel dat vuil niet gemakkelijk vastzet waardoor het eenvoudig te reinigen is.

Kronoart®

Kronoart® hoogwaardige architectonische HPL gevelplaat is de ideale combinatie van de nieuwste technische prestaties en esthetische vrijheid. De platen worden onder zeer hoge druk en hoge temperatuur gelamineerd, wat zorgt voor een eenvoudig hanteerbaar, zeer stabiel en sterk materiaal. De ongeëvenaarde prestaties van Kronoart® kunnen worden toegeschreven aan zijn gesloten oppervlak met een zeer duurzame vernis. Vernis draagt bij aan het verminderen van de invloed van weer, licht, vocht en schimmels. Kronoart® HPL platen zijn uitermate geschikt voor geventileerde gevelsystemen, gevelbekleding, zonweringen, scheidingswanden, omheiningen en balustrades.