Home Interieur Visgraat vloer kiezen? 3 tips voor mooie visgraat tegels

Visgraat vloer kiezen? 3 tips voor mooie visgraat tegels

visgraat tegels

Een visgraat vloer is een echte droomvloer voor velen. Het trapsgewijs-patroon heeft een stijlvolle uitstraling en geeft een moderne maar huiselijke sfeer aan je interieur. Ben je fan van een visgraat vloer maar weet je door het enorme aanbod gewoonweg niet waar je moet beginnen? In dit artikel delen we 3 handige tips die jij kan gebruiken bij het kiezen van nieuwe visgraat tegels.

Tip 1: Stem de vloer af op de ruimte

Vloeren zijn beschikbaar in verschillende materialen, kleuren, patronen en afmetingen. Ben je op zoek naar een nieuwe visgraat vloer? Bedenk je dan eerst waar de vloer komt te liggen en aan welke voorwaarden de tegels moeten voldoen. Je stelt natuurlijk andere eisen aan een vloer in de badkamer dan een vloer in de woonkamer. Een vloer in de badkamer moet bijvoorbeeld vochtbestendig zijn, terwijl een vloer in de woonkamer waarschijnlijk moet passen bij jouw woonstijl. Breng daarom in kaart waar de vloer aan moet voldoen voordat je op zoek gaat naar visgraat tegels.

Tip 2: Kies het juiste materiaal visgraat tegels

Oorspronkelijk werd een visgraat vloer alleen gemaakt van eikenhouten plankjes die op de ondervloer gelijmd en gespijkerd werden. Tegenwoordig kan je ook kiezen voor visgraat tegels van PVC of laminaat. Belangrijk is om het materiaal af te stemmen op de ruimte waar de vloer komt te liggen. Zo is PVC gemaakt van 100% waterbestendig materiaal en dus perfect voor vochtige ruimtes als de badkamer, de keuken en het toilet. Visgraat laminaat daarentegen is niet bestand tegen water. Een spatje is geen ramp, maar als er langdurig een plas water op de vloer ligt, is de kans groot dat het onder de vloer terecht komt. Heb je vloerverwarming in huis? Zowel PVC als laminaat is hier geschikt voor. Ook zijn beide materialen perfect voor intensief huishoudelijk gebruik. Een laminaat vloer is echter nét iets meer bestand tegen krassen. Neem al deze factoren mee in je beslissing voor de perfecte visgraat tegels.

Tip 3: Match de visgraat tegels met jouw interieur

Visgraat tegels zijn in ontzettend veel kleuren te verkrijgen. Aan de ene kant erg fijn, want voor ieder is wat wils. Aan de andere kant maakt dit de keuze soms erg lastig. We geven je daarom graag wat advies. Heb je een zwarte keuken of zwarte stalen deuren in je interieur? Dan kun je het beste gaan voor een lichte eiken(look) tegel. Het contrast van zwarte accenten met een lichte vloer creëert namelijk een intieme sfeer. Heb je een minimalistisch interieur met lichte kleuren en veel wit? Kies dan voor natuurlijke visgraat tegels in bruintinten. Hierdoor voeg je warmte en gezelligheid toe aan jouw woonstijl, maar behoud je wel de rust. Als je voor een luxe of vintage look wil gaan in jouw huis, zijn donkere visgraat tegels perfect. Samen met bijvoorbeeld antieke meubels, een donkergroene of -blauwe muur en natuurlijke materialen als planten en hout staat dit enorm sfeervol.

Perfecte visgraat tegels gekozen?

Dan komt het daadwerkelijke leggen om de hoek kijken. Je kunt experts inschakelen, maar het natuurlijk ook zelf doen. Hier een aantal handige tips:

  1. Beginnende klusser? Kies voor visgraat tegels met een kliksysteem in plaats van een lijmsysteem;
  2. Maak de ondergrond vlak, egaal en goed schoon;
  3. Bepaal de legrichting. Dit heeft invloed op hoe groot een ruimte optisch lijkt;
  4. Begin vervolgens met een starterspunt en een hartlijn in het midden van de kamer met de eerste baan;
  5. Werk naar de buitenkant toe en bewaar de vloerresten om kleine vakjes op te vullen.

En als laatste: neem de tijd en wees precies in het meten en zagen. Het leggen van visgraat tegels kost veel tijd en moeite, maar geeft een prachtig resultaat dat het meer dan waard is.