Home Zelf bouwen Veilig verbouwen? Met deze 7 tips kan je aan de slag!

Veilig verbouwen? Met deze 7 tips kan je aan de slag!

Veilig verbouwen tips

Een verbouwing binnen of rondom je woning vergt de nodige voorbereidingen. Er moet veilig en verantwoord gewerkt kunnen worden. Niet alleen om onveilige situaties tegen te gaan, maar ook om te voorkomen dat het eindresultaat onvoldoende is. In dit artikel vind je een aantal handige tips, die je helpen bij de voorbereiding op een verbouwing. Waarop moet je letten? Hoe voorkom je letsel?

Tip 1: zorg voor een overzicht van leidingen in huis

Om onnodige schade aan je woning te voorkomen, loont het om vooraf in kaart te brengen waar leidingen door wanden lopen. Kijk hierbij ook naar de elektriciteitskabels in huis. Op het moment dat deze kabels geraakt worden, zou je onder stroom kunnen komen te staan. Schakel de elektra altijd uit bij sloopwerkzaamheden. Het voorkomt een kortsluiting in huis.

Tip 2: breng in kaart wie wanneer welke klus uitvoert

Het is belangrijk te weten wie op welk moment van plan is een bepaalde klus uit te voeren. Daarbij wil je voorkomen dat het te druk is op de werkplaats. Dit zou tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Daarbij zitten mensen elkaar al snel in de weg, wat het resultaat bepaald niet ten goede komt.

Tip 3: zorg dat de verbouwing gecoördineerd wordt

Werk niet alleen met een duidelijke planning, maar zorg ook dat de verbouwing goed gecoördineerd verloopt. Je kunt hier een aannemer voor inschakelen, maar ook zelf optreden als coördinator. Zo houd je grip op de verbouwing!

Tip 4: schaf beschermende kleding aan vooraf

Wanneer je zelf werkzaamheden uitvoert tijdens een verbouwing, is het belangrijk om beschermende kleding te dragen. Denk aan een stevige overal, een veiligheidsbril, gehoorbeschermers, een helm en bijvoorbeeld werkschoenen.

Tip 5: werk met professionele apparatuur bij een verbouwing

Aansluitend op het belang van beschermende kleding tijdens een verbouwing in huis, is het belangrijk hier de juiste apparatuur voor in huis te halen. Bekijk hier de beste gereedschapsmerken. Overigens kun je professioneel gereedschap ook bij diverse bouwmarkten huren. Zo hoef je hier niet in te investeren, wat veel geld kan besparen.

Tip 6: werk met steigers in plaats van losse trappen

Voorkom gevaarlijke situaties door de ladder te laten liggen en steigers op te bouwen. Zeker wanneer er meerdere werkzaamheden aan de gevel moeten worden uitgevoerd is dit aan te raden. Een ladder staat vaak onvoldoende stabiel.

Tip 7: schaf veiligheidsnetten aan voor werkzaamheden

Voorzie de buitenzijde van deze steigers van veiligheidsnetten. De veiligheidsnetten voorkomen dat materialen naar beneden kunnen vallen. Dit zou tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. In het bijzonder wanneer het om een gevel aan een stoep of straat gaat.

Je kunt de veiligheidsnetten van Best Montage/Demontage B.V. huren. Naast het gebruik van veiligheidsnetten tegen een steiger aan, kun je deze ook ophangen om vuil en materialen op te vangen bij werkzaamheden aan de gevel.