Home Zelf bouwen TV-meubel maken van hout? Volg dit stappenplan!

TV-meubel maken van hout? Volg dit stappenplan!

TV-meubel maken van hout

Heb je een TV-meubel nodig, maar heb je geen goede variant gevonden om te kopen? Wat dacht je ervan om er een zelf te maken? Dit brengt namelijk verschillende voordelen met zich mee! Allereerst kun je natuurlijk zelf een ontwerp maken of een bouwtekening uitkiezen die je gemakkelijk in elkaar kunt schroeven. In dit blog bericht willen we je daarom tips geven hoe je het beste een TV-meubel zelf kunt realiseren!

Volg een bouwtekening

Heb je al een duidelijk ontwerp dat je wilt gaan maken? Of weet je eigenlijk niet zo goed waar je moet beginnen? Het is slim om een bouwtekening te maken en te volgen. Uiteraard kun je ook online op zoek gaan naar een duidelijke bouwtekening, zodat je precies weet hoe je de bouw moet realiseren. In de meeste bouwtekeningen staat namelijk precies aangegeven hoe je het TV-meubel moet maken. Zo staat niet alleen aangegeven welke stappen je moet volgen, maar krijg je ook inzicht in welke materialen je moet gebruiken. Daarnaast is het ook slim om de gereedschappen die je nodig hebt te bekijken voordat je gaat beginnen. Zo kun je direct multitool zaagjes of verschillende schroeven aanschaffen zodat je direct de hele bouw kunt realiseren.

Verzamel alle materialen voordat je begint

Heb je een bouwtekening of ontwerp gevonden die je wilt gaan realiseren? Dan is het aan te raden om alle materialen direct te verzamelen. Op basis van de tekening kun je namelijk precies alle materialen verzamelen. Vervolgens kun je beginnen met het op maat zagen van al het hout. Zorg ervoor dat je alle planken nauwkeurig op maat zaagt, zodat je geen gaatjes en kiertjes krijg in het TV-meubel. Geef vervolgens iedere plank een kenmerk, zodat je weet wanneer je hem moet gebruiken en waar je hem gaat plaatsen.

Het realiseren van je eigen TV-meubel

Nadat je alle materialen hebt verzameld en alle planken op maat hebt gezaagd, ga je beginnen met het in elkaar schroeven van het TV-meubel. Door de stappen te volgen in het ontwerp of de bouwtekening, is het binnen no-time gerealiseerd. Let er wel op dat je ook altijd draden en snoeren weg kunt werken in het TV-meubel. Het is bijvoorbeeld erg handig om aan de achterkant van het TV-meubel een gat te maken waar de kabels doorheen kunnen. Vervolgens kun je ook aan de onderkant van het meubel extra bescherming toevoegen zodat je de vloer niet beschadigd als je het TV-meubel gaat verplaatsen.

Afwerking en accessoires

Heb je het TV-meubel in elkaar gezet? Dan ga je beginnen met het afwerken van het TV-meubel. Hiervoor kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden. Allereerst is het verstandig om het meubel op te schuren. Dit zorgt ervoor dat je geen splinters krijgt als je het TV-meubel wilt verplaatsen. Daarnaast is het erg leuk om het hout te bewerken. Kies bijvoorbeeld voor een mooie zwarte beits of schilder hem compleet in een andere kleur. Combineer dit met leuke accessoires, zoals bijvoorbeeld een mooie kandelaar of kleine kaarsen. Het is natuurlijk wenselijk om het meubel te laten matchen met andere meubels in het interieur!