Home Zelf bouwen Tips voor het verbouwen van de zolder

Tips voor het verbouwen van de zolder

zolder verbouwen

Ga jij binnenkort aan de slag met het verbouwen van een zolder? In dat geval is een goede voorbereiding van belang. Denk hierbij onder andere aan de tijd die je nodig hebt om de verbouwing tot een succes te maken. Verder is het belangrijk om te weten wat je met de zolder wenst te gaan doen. Meestal is de zolder een ruimte die onvoldoende wordt gebruikt. Dit is erg jammer, gezien de potentie die meestal in een zolder zit. Je kunt hier een slaapkamer van maken voor een van de kinderen, of voor een gast die wellicht komt logeren. Verder kun je bij een verbouwing denken aan installatie van een dakkapel of een dakraam.

Wat zijn jouw ideeën voor de zolder?

Wat zijn de ideeën die je hebt voor de zolder? Zou je graag de ruimte willen uitbreiden? Dan is het wellicht verstandig om te kiezen voor een dakkapel. Alle oude spullen en rotzooi die je op zolder houdt kun je verplaatsen en ergens anders neerzetten waar het niet in de weg zit. Je kunt er tevens een gameruimte van maken. Wat je wens ook is, de kans dat het haalbaar is, zal vrij groot zijn. Je kunt de kamer inrichten zoals je wilt, maar je moet hierbij wel voldoende hulp krijgen. Wanneer je van plan bent om de zolder intensief te gaan gebruiken is het goed om te weten dat een rookmelder tegenwoordig verplicht is op elke verdieping van de woning.

Schakel hulp in bij het verbouwen van de zolder

Bij hulp voor het inrichten van een zolder kun je onder andere denken aan familie en vrienden. Leg vooral aan hen uit wat je plannen zijn en plan een dag voor de verbouwing. Hierdoor kun je op korte termijn aan de slag met de verbouwing. Er is echter een kans aanwezig dat dit onvoldoende zal zijn. Wellicht heb je meer hulp nodig, met name bij het verrichten van een grote klus. Je kunt dan kiezen voor het inzetten van vakmensen, waarbij je zeker weet dat de hulp van professionele aard zal zijn.

Zorg voor voldoende licht

Vaak is de zolder een donkere ruimte om in te verblijven, waardoor je manieren moet zien te verzinnen om de lichtinval te doen toenemen. Hierbij kun je onder andere denken aan het plaatsen van extra ramen. Hierdoor zal meer zonlicht naar binnenkomen en wordt de ruimte verlicht. Een andere tip bestaat uit het installeren van een dakkapel of een dakraam. Een dakkapel plaatsen zorgt voor meer daglicht én meer ruimte op je zolder. Echter is een dakkapel plaatsen een vrij lastige klus. Voor de meeste doe-het-zelvers is een dakkapel plaatsen een te grote verbouwing om zelf te doen. Tevens moet er ook gedacht worden aan een mogelijk verplichte bouwvergunning. Een dakraam plaatsen is daarentegen een klus die je zelf kunt doen als je genoeg kluservaring hebt. Ook heb je voor het plaatsen van een dakraam geen vergunning nodig.

Bepaal jouw budget voor de verbouwing

De prijs speelt natuurlijk een rol bij de verbouwing van de zolder. Wat jouw plannen ook mogen zijn, bedenk vooral wat jouw financieel budget is. Vervolgens kun je binnen jouw financieel budget blijven en hiermee financiële problemen voorkomen. Indien je een helder doel voor ogen hebt, en je hebt de keuze om een bedrijf in te zetten bij het bewerkstelligen van dit doel, vraag dan vooral eerst een offerte aan om een indicatie van de prijs te krijgen. Vervolgens kun je prijzen vergelijken, om uiteindelijk een keuze te maken.