Home Tuin Tips voor de aankoop van een terrasoverkapping

Tips voor de aankoop van een terrasoverkapping

terrasoverkapping

Deze trend heeft in 2021 een grote opmars gemaakt: de terrasoverkapping. Binnen en buiten lopen meer dan ooit in elkaar over. Met een terrasoverkapping fungeert de tuin als een verlenging van de woonkamer en wordt buitenleven in ieder seizoen nóg aantrekkelijker. Lees in dit artikel waar je allemaal aan moet denken als je een terrasoverkapping aan wilt schaffen.

1. Functie

Het eerste waar je over na moet denken is: waar moet de terrasoverkapping precies aan voldoen? Heb je behoefte aan een eenvoudige aanbouw veranda om buiten te kunnen zitten als het regent, een comfortabele tuinkamer om het hele jaar door van de tuin kunnen genieten of een blokhut met overkapping die los van het huis geplaatst wordt?

2. Formaat

Vervolgens moet je het formaat van de terrasoverkapping bepalen. Het lijkt zowel ruimte- als prijstechnisch verleidelijk om een kleinere overkapping te kiezen. Houd hierbij echter wel je (woon)wensen in gedachte: je hebt al een overkapping van zo’n 3,5 meter diepte nodig om er een grote eettafel onder kwijt te kunnen (en iedereen droog te houden).

3. Impact

Alhoewel een terrasoverkapping ervoor zorgt dat je meer kunt genieten van de tuin, moet je ook rekening houden met de impact ervan. Een terrasoverkapping neemt vanzelfsprekend een deel ‘open’ tuin weg, maar kan daarnaast ook een hoop licht wegnemen uit je woonkamer.

4. Materiaal

Doorgaans heb je de keuze uit een houten of aluminium overkapping. Een overkapping van hout straalt warmte uit, is voordelig geprijsd en eenvoudig zelf te plaatsen. Een overkapping van aluminium heeft daarentegen een luxe en moderne uitstraling, is zeer duurzaam en onderhoudsvriendelijk.

 5. Fundering

Bij het plaatsen van een overkapping is een fundering erg belangrijk. Met name bij een terrasoverkapping aan de woning is een goede fundering essentieel: verzakt de overkapping, dan heeft dit ook effect op de gevel van je woning.

6. Plaatsing

Een houten overkapping is door de gemiddelde doe-het-zelver zelf te plaatsen. Echte ervaren klussers kunnen zouden zich ook aan een aluminium overkapping kunnen wagen, maar het is aan te raden dit aan de specialist over te laten.