Home Tuin Tips bij de aanschaf van een blokhut of tuinhuis in de tuin

Tips bij de aanschaf van een blokhut of tuinhuis in de tuin

tuinhuis

Van plan om een blokhut of tuinhuis te kopen? Dan ben je vast ook overweldigend verrast door de vele mogelijkheden, prijzen en maten. Wij ook kan ik je vertellen. Daarom lees je hier de beste tips die jou helpen bij je aankoop. Geen verrassingen meer!

Laten we eerst even de grootste verschillen tussen een blokhut en tuinhuis uiteen zetten. Je hebt dan direct helder waar het over gaat als je de tips leest. Waar een blokhut is gemaakt van balken en planken die met verbindingen in elkaar steken is een tuinhuis een constructie. Een tuinhuisje neemt dus minder ruimte in dan een blokhut. Goed om te weten als je maar beperkte ruimte in je tuin hebt dus.

Bij een tuinhuis of blokhut kopen is er veel waarop je kunt letten, laten we dus snel starten met de beste tips waar jij na het lezen absoluut van zal profiteren.

Hoeveel ruimte heb je in de tuin

Bij de aanschaf van zowel een blokhut als tuinhuisje is de beschikbare ruimte als de ruimte die je nodig hebt belangrijk. Weet daarom waarvoor je de blokhut of het tuinhuis uiteindelijk wil gebruiken. Is het voor opslag van tuinspullen, wil je gaan klussen of hoeven alleen jouw fietsen erin? Aan de hand van je gebruik bepaal je dus makkelijker de omvang. Of is het voor jou belangrijk dat er ruimte is voor een luxe tuinset om heerlijk te loungen in het tuinhuis.

In veel gemeenten mag je een blokhut of tuinhuis zonder vergunning plaatsen. Het is goed om hierover vroegtijdig geïnformeerd te zijn en zo nodig een vergunning te vragen. Daarmee voorkom je veel gedoe en dat je het naderhand alsnog moet afbreken.

Gebruik van materiaalsoorten

Je moet vooraf goed nadenken over het materiaal. De materiaalkeuze bepaald voor een groot deel hoeveel een blokhut of tuinhuis zal kosten. Zo zijn hardhouten balken, soorten dak of de kozijnen en ramen van invloed op de prijs en de levensduur van een blokhut of tuinhuisje. Maar zit er aan zwaarder materiaal ook een prijskaartje. Hoe beter de kwaliteit van materialen is hoe meer je dus moet betalen.

Een goed dak is het halve werk

Bij een blokhut als tuinhuisje heb je verschillende keuzes voor wat betreft het dak. Je kunt kiezen voor dakpannen tot dakleer. Ook hierin is het natuurlijk afhankelijk van je wensen en de uitstraling die je wenst. Daarnaast heeft niet ieder soort dak dezelfde isolatiewaarde of levensduur. Daarin zit dus absoluut een groot verschil. Laat je over het soort dak goed adviseren zodat je precies weet welke keuze je het beste kunt maken.