Home Bouw Tegelen over tegels: hoe doe je dat?

Tegelen over tegels: hoe doe je dat?

Tegelen over tegels

Wil je graag jouw badkamer renoveren? Je kunt ervoor kiezen om oude tegels te verwijderen, maar dat kost veel werk. Daarom is het mogelijk om nieuwe over de oude te plaatsen. Allereerst is het belangrijk om de basis te controleren en te kijken of er een vlakke en solide ondergrond is. Als ze allemaal vastzitten is er niets aan de hand, maar als je een aantal loszittende tegels of scheuren ontdekt moet je toch het bestaande werk slopen en de constructie herstellen en stabiliseren.

Goede reiniging van de tegels

Om te tegelen over tegels is het als tweede belangrijk dat je het bestaande werk grondig schoonmaakt. Kies voor een product met reinigende en ontvettende eigenschappen. Hierna schrob je het tegelwerk met een boender en verwijder je het losgemaakte vuil met een katoenen doek. Hierna laat je de ondergrond drogen. Het is van groot belang dat de reiniging goed gebeurt, want anders kan er een slechte hechting ontstaan als je gaat tegelen over tegels. En dat zou natuurlijk zonde zijn.

Check op beschadigingen en herstel

Het is mogelijk dat bij bestaand tegelwerk het op meerdere plaatsen beschadigd is. Hierdoor ontstaan gaten en die moeten opgevuld worden. Heb je een wand, dan kun je de 658 Wandoforte of de sneldrogende 957 Wandoquick gebruiken. Heb je vocht absorberende wandtegels, dan lijm je deze met een pasta tegellijm. Wil je graag vloertegels verlijmen, dan kun je het beste een cementgebonden poedertegellijm gebruiken. Het kan gebeuren dat er in oude tegelvloeren scheuren ontstaan door horizontale spanning. Je kunt hierbij voor de zekerheid een ontkoppeling laag aanbrengen over het bestaande tegelwerk.

Zorg voor een  krachtige hechting bij tegelen over tegels

Door dit toe te passen voor tegelen over tegels vormt het een spanning opnemende laag tussen de oude en de nieuwe. Je kunt hiervoor de 730 Isoflex gebruiken die zorgt voor een krachtige hechting met blijvende flexibele eigenschappen. Je brengt het aan in twee lagen op een gereinigde vloer. Wanneer het droog is kun je hier meteen de tegels erop verlijmen met een cementgebonden poedertegellijm. Het is dus belangrijk wanneer je gaat tegelen over tegels dat je eerst de basis controleert en daarna maak je vloer grondig schoon.