Home Bouw Alles over de stoomvoorziening in een woning

Alles over de stoomvoorziening in een woning

stroomvoorziening woning

De elektriciteitsvoorziening in een woning is omvangrijk. Het begint met de meterkast en vervolgens wordt met een buizenstelsel de verschillende ruimten voorzien van schakelmateriaal. De leidingen willen we het liefst uit het zicht. Ze worden dan ook weggewerkt in de wanden.

Leidingwerk in de muur

Voor elektriciteit worden kunststof elektriciteitsbuis gebruikt met een diameter van 16 of 19 mm. Om de buis weg te werken in de muur is een sleuf nodig van 25 mm. Hiervoor zijn speciale freesmachines waarmee sleuven gemaakt kunnen worden. Verder zijn er lasdozen en inbouwdozen nodig om de nodige verbindingen te maken en om het schakelmateriaal te kunnen monteren.

Opbouw in de berging en garage

Bij opbouw schakelmateriaal zijn de leidingen zichtbaar. Dit gebeurt in bergruimten, zolders en garages. Opbouw bespaart het frees meerwerk en is daardoor een stuk voordeliger in de afbouw van een woning. Ook het schakelwerk is opbouw zoals stopcontacten en schakelaars. De leidingen worden zoveel mogelijk verticaal of horizontaal bevestigd met zadels of beugels. In buitenruimten wordt schakelmateriaal gebruikt met een hoge IP-waarde.

Nieuwbouw heeft standaard voorziening

Voor een nieuwbouwwoning worden de kosten voor de elektriciteit begroot op zo’n 5000 euro. Hiervoor wordt de meterkast voorzien van de nodige groepen en aardlekschakelaar. De woning wordt voorzien van een standaard aantal lichtpunten en wandcontactdozen. Het schakelmateriaal is van kunststof. Veel mensen kiezen voor meerwerk, bijvoorbeeld meerdere wandcontactdozen en lichtpunten of speciale schakelaars voor jaloezieen of zonneschermen.

Schakelmateriaal is er in diverse prijsklassen. Bekende merken zoals Hager Berker of Gira hebben basis schakelmateriaal zoals de Berker r1 serie of de Gira55 serie. Het betreft deugdelijk en veilig schakelmateriaal met een gunstige prijs-kwaliteit verhouding. Kies je voor mooi en design dan krijg je touch schakelaars. Met één aanraking doe je het licht uit of aan. Kies voor edelstaal, glas of een bepaalde kleur. Natuurlijk zijn design schakelaars en wandcontactdozen duurder dan de standaard series.