Home Bouw Startend ondernemer in de bouw: een auto leasen of niet?

Startend ondernemer in de bouw: een auto leasen of niet?

auto lease in de bouw

Als je een eigen bouwbedrijf begint moet je er wel rekening mee houden dat al het gereedschap niet in je auto past of in de auto van je werknemers. Werkende in de bouw heb je natuurlijk superveel gereedschap nodig en dat moet ook vervoerd worden. Daarom is het wel verstandig om een bedrijfsauto aan te schaffen voor jou en je medewerkers. Als startend ondernemer heb je misschien niet zomaar geld klaarliggen om een auto te kopen. Daarom is een bedrijfswagen leasen superhandig. Maar hoe werkt dat nou precies? Hieronder lees je waarom het wel of niet handig is om een bedrijfswagen te leasen.

De voordelen van een bedrijfsauto leasen

Als startend ondernemer moeten er superveel dingen geregeld worden, zo ook een bedrijfsauto waar je al je spullen in kwijt kunt. Je hoort het steeds vaker dat een bedrijf zijn auto’s least in plaats van koopt. Maar wat houdt het nou precies in en wat zijn nou eigenlijk de voordelen van een bedrijfsauto leasen?

Bij het leasen koopt het leasebedrijf de auto of auto’s in die jij wil gebruiken voor je bedrijf. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je het aankoopbedrag niet in een keer hoeft te betalen. Dit doet de leasemaatschappij voor jou en uiteindelijk betaal je het leasebedrijf in termijnen terug. Dit is dus een enorm voordeel voor als je een startend ondernemer bent. Als je net bent begonnen met je bouwbedrijf heb je misschien nog niet een bedrag klaarliggen om in een keer een bedrijfsauto te kopen. Daarom kun je als je het leaset dit in termijnen afbetalen, een echte aanrader voor startende ondernemers! Vooral een leasecontract op basis van financial lease is aan te raden: zo ben je meteen economisch gezien eigenaar van de wagen. Een van de allerbekendste lease auto’s onder de bouwbedrijven is dan ook de Mercedes-Benz Vito. Deze heeft ontzettend veel ruimte en is eigenlijk perfect voor bouwbedrijven. De Mercedes Vito lease je al binnen een paar stappen.

Operational lease of financial lease

Als je dan hebt besloten om een bedrijfsauto te gaan leasen in plaats van te gaan kopen dan moet je nog een keuze maken op welke manier je deze auto wilt gaan leasen. Je hebt namelijk twee verschillende opties om een bedrijfsauto te leasen. Zo heb je operational lease en financial lease. Bij operational lease blijft de auto het eigendom van het leasebedrijf. Bij financial lease is dit dan weer anders, zoals net al werd benoemd. Hierbij ben je wel zelf de eigenaar, je betaalt een standaard bedrag elke maand. Ook ben je economisch gezien de eigenaar van het voertuig. Dit is dan ook de reden dat veel ondernemers kiezen voor financial lease. Bij operational lease blijft het voertuig van het leasebedrijf, dus simpel gezegd huur je het voertuig van de leasemaatschappij.