Home Zelf bouwen Stap voor stap glaslatten vervangen

Stap voor stap glaslatten vervangen

Glaslatten vervangen

Oude glaslatten vervangen voor nieuwe glaslatten? Dat kan je gemakkelijk zelf doen. Ramen zijn voorzien van glasplaten die op hun beurt worden vastgezet met glaslatten. Een kozijn bestaat uit meerdere onderdelen en deze glaslatten kunnen na verloop van tijd toe zijn aan vervanging. Dat kan bijvoorbeeld zijn doordat de glaslatten beschadigd zijn geraakt of doordat ze zijn gaan rotten. Met het stappenplan dat je hieronder leest kun je de glaslatten eenvoudig verwijderen en vervangen voor nieuwe glaslatten.

1. Kit verwijderen

De eerste stap is de belangrijkste stap voor het vervangen van de glaslatten. Dat is het verwijderen van de oude glaslatten. Glaslatten zijn vaak vastgezet met spijkertjes en vervolgens met kit. De kit werkt beschermend voor de latten en zorgt ervoor dat er geen vocht tussen het glas en het kozijn kan komen. Met een scherp mes moet daarom eerst de kitlaag verwijderd worden.

2. Glaslatten verwijderen

Vervolgens kunnen de oude latten verwijderd worden door deze los te wrikken met bijvoorbeeld een schroevendraaier. Als je ruimte hebt gemaakt, dan kun je de lat voorzichtig bewegen om deze los te maken. Vervolgens moeten alle stukjes en spijkers verwijderd worden die nog achtergebleven zijn.

3. Schoonmaken

Nu de oude glaslatten verwijderd zijn, moet het kozijn goed schoongemaakt worden. Dat betekent dat het glas schoongemaakt moet worden en ook het kozijn op de plekken waar je een nieuwe lat wilt plaatsen. Haal oude verf-, kit en montageresten weg en reinig het geheel met bijvoorbeeld terpentine.

4. Nieuwe glaslatten

Vervolgens kunnen de nieuwe glaslatten op maat gemaakt worden. Meet de lengtes die je nodig hebt en zaag de latten op de juiste maat. Om ervoor te zorgen dat de spijkers goed geplaatst kunnen worden, kun je gaatjes boren met een diameter van 2 millimeter. De latten kun je nu plaatsen en vastzetten met de spijkertjes.

5. Kitten

Als de glaslatten geplaatst zijn, dan moet het geheel met speciale kit voor beglazing worden gekit. De kit wordt rondom de latten tegen het raam aan geplaatst. Met een natte doek en afwasmiddel kun je de overtollige resten weghalen zodat je een mooie afwerking krijgt.

6. Afwerking

Als alles goed droog is, dan kan de afwerking van het kozijn beginnen. Schuur de glaslatten en de rest van het kozijn. Gebruik een goede grondverf en lak het kozijn vervolgens af in de gewenste kleur.