Home Bouw Schroefdraad meten: stap voor stap uitgelegd!

Schroefdraad meten: stap voor stap uitgelegd!

schroefdraad meten

Schroefdraad meten is nodig om het juiste type draad te bestellen. Schroefdraden worden vaak toegepast om losse componenten, zoals regelaars, filters, fittingen, snelkoppelingen, verdeelblokken, met elkaar te verbinden. Voor de juiste toepassing is het essentieel om het juiste type schroefdraad te bestellen.

Om het schroefdraad te kunnen meten heb je nodig:

  • een draadmeter
  • een schuifmaat
  • een tabel met informatie om te matchen

Stap voor stap schroefdraad meten

Om schroefdraad te meten is een draadmeter onmisbaar. Beschik je over een draadmeter, schuifmaat en tabel met informatie? Dan kan je onderstaande stappen volgen.

Stap 1. Identificeer het draadtype

Er zijn vele verschillende draadtypes, daarom is het belangrijk om eerst het type te identificeren. Bepaal eerst of de draad taps of recht (parallel) is. Bij een recht draadtype blijft de diameter gelijk en loopt de draad parallel. Wanneer de diameter toe- of afneemt dan loopt het draad taps. Dit kan vaak met een visuele inspectie.

  • Draadtype NPT en BSPT: taps toelopende schroefdraad
  • Draadtype BSPP en metrisch: recht (parallel) lopend

Stap 2. Meet de draaddiameter

Om de diameter vast te stellen is het handig om een schuifmaat te gebruiken. Meet bij recht schroefdraad op een willekeurige volledige draadgang. Meet bij conisch draad op de 4e en 5e volledige draad.

Stap 3. Gebruik de draadmeter

Na het identificeren van het draadtype en het meten van de diameter is het tijd om de draadmeter te gebruiken. Bepaal het aantal draden per inch (TPI) of de afstand (metrische draad) met de draadmeter. De draadmeter geeft bij metrische draad de afstand aan in millimeters en bij whitworth draad wordt dit aangegeven in het aantal draden per inch (TPI).

Stap 4. Bepaal de draadstandaard

Met de verkregen parameters in bovenstaande stappen is het mogelijk om het passende schroefdraad in de tabel met schroefdraad standaarden te vinden. Deze tabel wordt vaak meegeleverd bij een draadmeter. Ga voor meer informatie of advies over schroefdraad standaarden naar: https://tameson.nl/schroefdraad-standaarden.html.