Home Bouw Scheuren in de muur: wat is de oorzaak?

Scheuren in de muur: wat is de oorzaak?

scheuren in muur

Je wilt natuurlijk geen scheuren in de muur ontdekken in je woning. Toch kan het voorkomen dat dit gebeurt. Het belangrijkste is dan dat ze gerepareerd worden omdat het geen gevaar moet opleveren voor jou en eventuele buren. Hierbij wordt de barst meestal gedicht, zodat het er weer veilig en netjes uit komt te zien. Er zijn verschillende oorzaken die te maken kunnen hebben met dit probleem. In dit artikel lees je welke oorzaken er zijn en hoe je scheuren in de muur kunt repareren.

Oorzaak van scheuren in de muur

Scheuren in de muur kunnen ontstaan door een verzakking of droogte, maar ook door bomen die dichtbij een huis staan of trekspanningen. Het kan ook voorkomen dat er door de constructie van de fundering zelf barsten in het huis zijn gekomen. Er zijn ook nog andere factoren die meespelen. Denk bijvoorbeeld aan verkeer dat voorbijrijdt, heien in de omgeving of wanneer je buren aan het verbouwen zijn. Welke oorzaak er ook speelt, het is van belang dat het zo snel mogelijk gedicht wordt.

Is het gevaarlijk?

Het kan gevaarlijk zijn om scheuren in de muur te hebben en daarom is het belangrijk dat het zo snel mogelijk gerepareerd wordt. Mocht je jouw huis gaan verkopen en er zijn nog enkele barsten aanwezig, dan kan dit de kopers afschrikken. Je kunt het zelf vullen, maar het is verstandiger om het te laten uitvoeren door een professioneel bedrijf. Dan ben je ervan verzekerd dat de reparatie goed verloopt. Daarnaast kan het bedrijf de oorzaak achterhalen en eventuele toekomstige scheuren voorkomen.

Scheuren in muur repareren

Het is dus belangrijk om scheuren in de muur aan te pakken. Niet alleen is het veiliger, het oogt natuurlijk ook nog eens mooier. Er zijn verschillende mogelijkheden om de muur te repareren. Het allerbelangrijkste is natuurlijk het vullen van de scheur in een binnenmuur door een stukadoor. Daarnaast kun je ook kapotte bakstenen vervangen, het voegwerk of wil je een fundering verstevigen? Het is allemaal mogelijk. Kijk ook even of een dergelijke reparatie vergoed wordt door je polis na te kijken.