Home Zelf bouwen Schade tijdens het klussen in huis: wat nu?

Schade tijdens het klussen in huis: wat nu?

schade tijdens het klussen in huis

Steeds meer mensen voeren klussen in en rondom hun woning zelf uit. Men heeft meer tijd om te klussen, klussen kan een heel gezonde bezigheid zijn en het is steeds makkelijker geworden. Op het internet vind je handige video’s, waarin wordt uitgelegd hoe je een nieuw stopcontact monteert of bijvoorbeeld een toiletpot aansluit op de water- en afvoer leiding in de badkamer. Houd er rekening mee dat een gebrek aan ervaring en het ontbreken van professioneel gereedschap maakt dat het risico op fouten groter is, dan bij het inschakelen van een vakman. Hoe zit het met het herstel van schade, wanneer je een waterleiding raakt tijdens het boren in de muur? Wordt deze schade gedekt door je woonverzekering? In dit artikel lees je er meer over.

Dekking woonverzekering bij bouwwerkzaamheden

Een woonverzekering wordt over het algemeen opgebouwd uit verschillende soorten verzekeringen, namelijk: een inboedel- en opstalverzekering. Wanneer je klussen in huis zelf uitvoert, valt de ontstane schade in veel gevallen onder de dekking van de opstalverzekering. Denk aan schade door een geraakte waterleiding, schade aan een houten constructie als gevolg van het doorschieten met de decoupeerzaag, enzvoorts. Het gaat om schade aan vaste elementen van de woning.

Stoot je tijdens het klussen echter een dure vaas om, of laat je de verf op een bank vallen? In dat geval kun je de schade vergoed krijgen via je inboedelverzekering, logischerwijs afhankelijk van de gekozen dekking. In dit geval gaat het om losse elementen in huis; je kunt ze meenemen bij een verhuizing.

Extra uitgebreide- of allrisk dekking

Deze verzekeringen worden in verschillende varianten aangeboden; variërend in de geboden dekking. Denk aan het verschil tussen een basisverzekering en een allrisk opstalverzekering. In dat laatste geval worden ook de kosten voortkomend uit schade tijdens het klussen in huis vergoed. Bij een basisverzekering hoeft dat niet altijd zo te zijn. Kijk de polisvoorwaarden nog eens na.

Schade ook bij allrisk verzekering niet altijd vergoed

Houd er rekening mee dat ook de klusschade bij een allrisk opstalverzekering niet altijd vergoed wordt. Neem als voorbeeld het verwijderen van een radiator. Stroomt er bij het verwijderen van de radiator water uit de leiding, dan wordt schade die hieruit volgt niet vergoed. De verzekeraar zal aangeven dat je dit eenvoudig had kunnen voorkomen door de leidingen vooraf af te sluiten. Glipt diezelde radiator uit je handen als je deze naar buiten verplaatst, als gevolg waarvan de vloer beschadigt? In dat geval wordt deze schade wél vergoed. Het gaat in dit geval om een ongeluk.