Home Tuin Pompoenen kweken: met deze handige tips!

Pompoenen kweken: met deze handige tips!

pompoenen kweken tips

Het doet misschien een beetje denken aan Halloween wanneer je allemaal pompoenen in je moestuin hebt liggen, maar laat dat je niet afschrikken om ze zelf te kweken. Het is namelijk hartstikke gemakkelijk en pompoen is erg lekker en gezond. Het is dus de ideale toevoeging aan jouw moestuintje!

Pompoen planten

Een pompoen moet je planten. Je begint daarom uiteraard met een zaadje. Deze kun je zelf kopen in de winkel, maar je kunt er ook voor kiezen om pompoen zaden te gebruiken die je zelf het jaar ervoor gedroogd hebt. De beste periode om te beginnen met pompoenen zaaien is eind april. Dit doe je dan eerst binnen in een potje. Als je toch besluit om ze meteen buiten in de tuin te zaaien, kun je beter wachten tot eind mei. Dan heb je namelijk minder last van nachtvorst en zal je plantje niet zo snel kapot vriezen.

Pak een potje en stop deze vol met schone en vochtige potgrond. Het zaadje van de pompoen stop je ongeveer drie centimeter onder de grond in de pot. Deze sluit je vervolgens af met plasticfolie en zet je in de zon zodat het plantje lekker kan groeien in de warmte. Je kunt het folie verwijderen wanneer je groene puntjes ziet. Zorg dat de temperatuur van de ruimte zo’n twintig graden Celsius is. Na ongeveer een maand verplaats je het plantje van de pot naar de grond, bijvoorbeeld in je moestuin of elders in je tuin.

Pompoenen oogsten

Voor het oogsten moet eerst het plantje nog verhuisd worden van het potje naar de tuin. Wanneer je je plant naar de tuin verhuist, is het als het goed is een paar centimeter hoog en heeft het een aantal blaadjes. Zet de plant op een zonnige plek zodat hij goed kan groeien. Wanneer je meerdere planten hebt, zet ze dan niet te dicht op elkaar maar geef ze voldoende ruimte om flink te groeien. Geef de planten regelmatig water zodat ze heel snel groeien. Een andere tip is om de pompoenen te toppen zodat de plant niet al teveel zijscheuten krijgt. Dit doe je wanneer de plant ongeveer 45 centimeter groot is. in september kun je dan je pompoenen oogsten.