Home Bouw Plaatmateriaal kiezen: zo kies je het juiste voor jouw klus!

Plaatmateriaal kiezen: zo kies je het juiste voor jouw klus!

Plaatmateriaal

Ben je aan het klussen en op zoek naar geschikt plaatmateriaal? Dan heb je veel keuze aan soorten plaatmateriaal. Een beetje afhankelijk van de plek waar je het wilt gebruiken is er een groot verschil aan plaatmateriaal voor buiten en binnen. Daarnaast heb je ook veel te kiezen als het om stevigheid gaat. Lang niet elk plaatmateriaal is even stevig en geschikt voor iedere klus. Wij helpen je graag op weg bij het maken van een goede keuze!

Plaatmaterialen voor buiten

Lang niet ieder plaatmateriaal is even geschikt voor buiten. Wanneer je materiaal voor buiten zoekt moet deze tegen verschillende weersinvloeden kunnen. De beste keuze die je voor buiten kunt maken is dan ook betonplex. Dit plaatmateriaal is watervast verlijmt en bijzonder sterk. Waarbij zelfs het zagen ervan een stuk lastiger gaat dan bij andere plaatmaterialen.

Wanneer je kiest voor betonplex maak je een keuze uit sterk materiaal dat ook duurder is dan andere soorten. Maar wanneer je kijkt naar levensduur en duurzaamheid zijn deze platen absoluut geschikt.

Als tijdelijke oplossing kun je ook voor underlayment platen kiezen. Deze platen zijn relatief gemakkelijk te bewerken en stevig genoeg als iets tijdelijk afgesloten moet worden.

Plaatmaterialen voor binnen

Voor binnen zijn er meer plaatmaterialen geschikt. Waarbij er vaak voor MDF gekozen wordt vanwege de manier waarop je deze platen kunt bewerken. Ze zijn dan ook zeer geschikt voor verschillende soorten doelen. Waarbij er zelfs een vochtwerende MDF plaat is die je op plekken kunt gebruiken waar het vochtiger is. Het is dan ook een prachtig sterk materiaal.

Met een cirkelzaag of handzaag kun je de MDF platen gemakkelijk bewerken. Maar MDF is niet het enige materiaal dat bijzonder geschikt is voor binnen. Ook multiplex is zeer geschikt en gemakkelijk te bewerken.

Plaatmaterialen voor meubels

Wanneer je een plaatmateriaal voor meubels nodig hebt kun je ook MDF of spaanplaat gebruiken. Deze zijn beide sterk en gemakkelijk te bewerken. Ook het schilderen van deze platen is eenvoudig en makkelijk. Je kunt deze platen gemakkelijk met grondverf behandelen en overschilderen.

Bij het maken van meubels is het combineren van materialen natuurlijk ook mogelijk. Zodat je bij een tafel bijvoorbeeld sterker materiaal kunt kiezen voor de toplaag waaraan gegeten moet worden dan voor de zijkanten of afwerking. Het mooie van plaatmaterialen is dan ook dat je er veel verschillende kanten mee uit kunt.

Ben je ook op zoek naar specifiek plaatmateriaal? Je kunt eenvoudig het hout online bestellen en thuis geleverd krijgen. Zo hoef je er zelf niet achteraan en worden de beste platen en houten materialen voor je geselecteerd! Handig en doeltreffend.