Home Tuin Paardenbloemen bestrijden en verwijderen doe je zo

Paardenbloemen bestrijden en verwijderen doe je zo

Paardenbloemen bestrijden en verwijderen

Paardenbloemen zijn voor veel mensen een bron van ergernis. Je hebt een mooie tuin met een strak gazon en op een dag zie je 1, 2 of misschien zelfs meer paardenbloemen omhoog komen. Het nadeel is dat deze bloemen zich snel verspreiden. Als je er niets aan doet, dan is de kans groot dat je volgend jaar zomer een gazon vol met gele bloemen hebt staan. Om dit te voorkomen is het goed om te weten wat voor plant een paardenbloem is en hoe deze zichzelf kan verspreiden.

Paardenbloemen in het gazon

Een paardenbloem is een gele bloem met een lange pen wortel. Deze plant kan zich op twee verschillende manieren verspreiden. De bekendste manier van verspreiden is op het moment dat de bloem is uitgebloeid. De bol van de bloem verkleurd dan van een vrolijke gele knop, naar een rond en pluizig bolletje. Dit zijn de zaden van een paardenbloem die door de wind worden weggeblazen. Op deze manier kan de bloem op veel meer plekken terecht komen en zijn gang gaan. De tweede manier waarop de paardenbloem kan uitbreiden, is via de penwortel die zich in de grond bevindt. Uit deze wortel kunnen tot wel drie bloemen groeien per keer. Vanwege de lengte van de penwortel, kan het plantje vaak ook goed overwinteren.

Paardenbloem bestrijden en verwijderen

Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat de paardenbloemen in je tuin terecht komen. Dat kan door het gazon op de juiste manier te onderhouden zodat je een dichte en gezonde grasmat krijgt. Hierbij hoort regelmatig maaien, het verwijderen van oud gras, mos en onkruid verwijderen en het opnieuw inzaaien van kale plekken. Voor de voeding van het gazon maak je gebruik van goede gazonmest en andere voeding. Heb je toch te maken met paardenbloemen, dan moeten ze verwijderd worden. Bestrijden kan door de bloem met wortel en al uit de grond te halen. Dat kun je doen door gebruik te maken van speciaal tuingereedschap om te voorkomen dat de bloem weer terug groeit. Uiteraard is het ook belangrijk om te voorkomen dat de zaden van de plant zich kunnen verspreiden door de wind.