Home Duurzaamheid 5 mogelijke oorzaken van een hoger energieverbruik

5 mogelijke oorzaken van een hoger energieverbruik

hoger energieverbruik

Word jij ook wel eens negatief verrast door een hoge energierekening? Helaas kan iedereen dat overkomen. Ook als je meestal op jouw verbruik let, zijn er een aantal sluipers die ongemerkt misschien meer verbruiken dan je zou denken. Hieronder lees je 5 mogelijke oorzaken voor jouw hoge energierekening.

1. Verbruik van oude apparaten

Je hoort de laatste steeds meer over energielabels op nieuwe producten. Stiekem weten we ook allemaal wel dat de meeste oude apparaten echte energievreters zijn. Ondanks dit bewustzijn hebben we vaak niet in de gaten dat ook wij zelf nog steeds zulke apparaten gebruiken. Misschien die leeslamp die je uit het ouderlijk huis hebt meegenomen? De emotionele waarde kan hoog zijn, maar voor het verbruik zouden die energievreters direct uit huis moeten.

2. De verwarming

Het energieverbruik zal doorgaans in de winter hoger liggen dan in de zomer. Dit is met name te wijten aan het stoken. Een vloerverwarming kan hier een oplossing bieden. Het is een investering om te plaatsen, maar uiteindelijk lager in verbruik door de gelijkmatige verdeling van warmte. De vloerverwarming prijs is de laatste jaren gedaald, echter kan het voorkomen dat vloerverwarming de oorzaak is voor een hoger energieverbruik.

3. Veel in bad of vaak douchen

Wie houdt er niet van? Lekker onder het water staan. Soms hét rustmoment van de dag. Maar het kost erg veel energie om het water te verwarmen. En in een bad gaat heel wat warm water. Ook met douchen verbruik je zo een 6 liter water per minuut. Doe daar maar eens een simpel rekensommetje mee…

4. Sluimerverbruik

Zet jij ook wel eens je tv of laptop op stand-by? Er komen steeds meer apparaten die je niet meer volledig kunt afsluiten. Ze blijven op de achtergrond aan staan. Dit zie je bijvoorbeeld aan lampjes die blijven branden. Ook kan je denken aan de Wifi-router, de smartphone lader en de oplader van de elektrische tandenborstel.

5. De tuin

Het is een trend om jouw tuin sfeervol in te richten. Denk bijvoorbeeld aan een mooie vijver met prachtige verlichting. Maar ondertussen staat wel dag een nacht de vijverpomp te draaien. Of misschien heb je een jacuzzi of terrasverwarmer? Zo kan jouw tuin stiekem bijdragen aan een hoge energierekening. Ook kan een elektrische grasmaaier tijdens het maaien een hoog verbruik opleveren.