Home Tuin Hoe pak je het onderhoud van je tuinhuis aan?

Hoe pak je het onderhoud van je tuinhuis aan?

onderhoud tuinhuis

Ben jij van plan om een nieuw tuinhuis te gaan bouwen? Of heb je wellicht al een tuinhuis staan? Dan is het goed om te weten hoe je deze het beste kunt onderhouden. Wanneer je namelijk regelmatig onderhoud pleegt aan het huisje, gaat hij vele malen langer mee. Het hout dat je gebruikt hebt, is namelijk dagelijks onderhevig aan weersinvloeden. Deze verschillende weersinvloeden kunnen ervoor zorgen dat het hout aangetast wordt met bijvoorbeeld houtrot. Door je tuinhuis te voorzien van een zwarte beits, kan je dit voorkomen. Uiteraard blijft het hier niet bij. In dit blog bericht willen we je daarom vertellen hoe je je tuinhuis het beste kunt onderhouden.

Hoe ziet je tuinhuis er precies uit?

In eerste instantie is het belangrijk dat je weet hoe het tuinhuis in elkaar zit. Ieder tuinhuisje is namelijk anders. Dit vergt dus ook een ander onderhoud. Heb je een tuinhuis van voornamelijk hout? Dan is het belangrijk dat je het hout behandeld met tuinbeits. Heb je veel metalen onderdelen? Dan dien je deze ook goed te behandelen. Het is verstandig om jaarlijks een inspectie te doen van het huisje. Tijdens deze inspectie ga je op zoek naar plekken waar het huisje gebreken laat zien. In de meeste gevallen zijn deze zichtbaar aan de onderkant van de planken. Hier heb je namelijk de meeste invloeden van buitenaf. Daarnaast zijn ook de hoeken van het huisje vaak boosdoeners. Hier heb je de meeste kans op vochtplekken, waardoor het hout aangetast kan worden.

Het ontwerp van je tuinhuis

Vervolgens is het ook belangrijk dat je kijkt waar je het tuinhuis voor gebruikt. Als je het enkel als opslag gebruikt, hoef je bijvoorbeeld niet te gaan kijken naar isolatie. Gebruik je het tuinhuis echter vaak als een extra woonkamer? Dan is het wellicht een goed idee om extra isolatie te plaatsen. Dit zorgt voor een aangenamer klimaat in het huisje, waardoor het ook leuker wordt om in het huisje te zijn in bijvoorbeeld de winter.

Hoe pleeg je goed onderhoud aan je tuinhuisje?

Er zijn drie manieren om onderhoud te plegen aan het hout van je tuinhuisje. Allereerst kun je impregneermiddel aanbrengen op het hout. Hierdoor blijft het hout veel langer goed en voorkom je houtrot. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om het hout te lakken. Het lak zorgt ervoor dat het hout beschermd wordt tegen verschillende weersinvloeden zoals regen en wind. Vervolgens kun je het hout ook beitsen. Dit houd in dat je het hout voorziet van een laag beits. Dit is een éénpotsysteem. Dat houd in dat je enkel een laag beits hoeft aan te brengen, en niet verschillende lagen. Door bijvoorbeeld voor een zwarte beits te kiezen, krijgt je tuinhuis zowel een goede bescherming als een mooie, zwarte kleur. Daarnaast dringt het zwarte beits ook diep door in het hout. Hierdoor wordt het hout ook beschermt tegen houtrot. Beits gaat enorm lang mee, waardoor je het niet jaarlijks hoeft aan te brengen. Zorg ervoor dat het hout schoon is als je het aanbrengt.