Home Duurzaamheid Nieuwe bepalingsmethode energieprestatie: NTA 8800

Nieuwe bepalingsmethode energieprestatie: NTA 8800

NTA 8800

Heb je weleens van de nieuwe bepalingsmethode energieprestatie gehoord? Misschien heb je wel een BENG berekening nodig? Als dat zo is dan, moet je er meer over te weten komen. Vanaf januari 2021 hebben de woningcorporaties te maken met een nieuwe bepalingsmethode van woningen en dit staat ook wel bekend als de NTA 8800. Door de invoering van de nieuwe methode, is het zo dat de indicator van de energieprestatie gaat wijzigen. Hierbij wordt namelijk de Energie-Index vervangen door fossiel energieverbruik. Het gaat dan over de basis van nieuwe klassengrenzen van de energielabels.

Meer over NTA 8800

Er was een nieuwe bepalingsmethodiek nodig want de andere bleek niet zo goed geschikt te zijn voor zeer energiezuinige gebouwen. De herziening was dus echt nodig. Er wordt nu geen onderscheid meer gemaakt tussen de meetmethode van bestaande bouw en nieuwbouw. Maar de invoering heeft wel gevolgen voor corporaties. Dit wil zeggen dat de indicator van de energieprestatie is veranderd. Het gevolg is dat de klassengrenzen van energielabels anders worden. Omdat de nieuwe methode al is ingevoerd, wil dat zeggen dat de helft van de woningen een nieuw energielabel zal krijgen (pas wanneer het andere label is verlopen). Het gevolg daarvan is weer dat het invloed kan hebben op de puntentelling bij de huurprijs. Om de energieprestatie te bepalen, zijn er meer gebouwkenmerken noodzakelijk.

BENG-eisen

Je hebt dan nog te maken met de BENG-eisen. Dit staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Deze eisen zijn ook ingegaan vanaf januari 2021. Er worden eisen gesteld aan de energieprestatie van vrijwel alle energie neutrale gebouwen. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van een aantal indicatoren en dat zijn de maximale energiebehoefte, het maximaal primair fossiel energieverbruik en het minimaal aandeel hernieuwbaar op te wekken energie. Er moet daarom aan veel eisen voldaan worden en het kan niet zomaar worden aangepast. Alles moet opnieuw berekend en bekeken worden en dan pas weet je hoe het er nu voor staat. Lees je sowieso goed in wat de mogelijkheden en gevolgen kunnen zijn, het is immers een flinke verandering, maar je gaat er niet aan ontkomen. Daarom is het van belang er zo veel mogelijk over te weten te komen zodat je zelf weet waar je ongeveer staat nu en wat mogelijke gevolgen kunnen zijn. De NTA 8800 is al enige tijd actief en daar moet dan ook goed naar gekeken worden de komende periode.