Home Bouw Makelaar worden? Alles over de opleiding tot makelaar

Makelaar worden? Alles over de opleiding tot makelaar

Makelaar worden

Wat is er nu mooier dan makelaar worden om vervolgens mensen te helpen met de aankoop- en/of verkoop van hun huis en te zorgen dat deze mensen dankzij jou nergens over na hoeven te denken tijdens dit spannende proces? Of ben je altijd bezig met onroerend goed? Dan is het beroep ‘makelaar’ je op het lijf geschreven. Maar hoe wordt je makelaar en wat zijn daarvoor precies de benodigde competenties en mogelijkheden? In dit artikel lees je alles over de opleiding tot makelaar.

Makelaar worden? In dit artikel vind je alles over de opleiding tot makelaar.

Hoe wordt je makelaar?

In principe mag iedereen mensen adviseren over de aan- en verkoop van een huis, want het vak ‘makelaar’ is geen beschermde titel. In theorie kun je dus makelaar worden zonder diploma. Echter sluiten makelaars zich vaak aan bij een branchevereniging zoals de NVM of ze worden na het behalen van de examens toegelaten tot een register voor gecertificeerde makelaars, zodat het ‘kaf van het koren’ wordt gescheiden.

De makelaars binnen deze branchevereniging moeten ook voldoen aan het halen van diverse (opleidings)papieren voor ze deze vereniging kunnen betreden. Makelaar worden zonder opleiding kan dus, maar mensen zullen dan wel twee keer nadenken voor ze je zullen inhuren zonder ‘vertrouwde achtergrond en achtervang’ van een branchevereniging of register waar je als betrouwbare makelaar ingeschreven staat.

Opleiding tot makelaar

Zowel op MBO-niveau als op HBO-niveau zijn makelaarspapieren te halen, ook met een thuisstudie. Zowel een basisopleiding tot makelaar als diverse specialisaties. Er is ook een volwaardige 4-jarige HBO opleiding Makelaardij en Vastgoed, maar dit is niet perse nodig om makelaar te worden. Uiteindelijk moet je hierna alsnog examens doen bij SVMNIVO om lid te worden van een branchevereniging zoals de NVM of om je in te kunnen laten schrijven bij een register voor gecertificeerde makelaars.

SVMNIVO is de overkoepelende, landelijke organisatie die de examens afneemt voor de makelaardij. Als je de vijf certificaten hebt behaald voor de basistheorie van het vastgoed bij het SVMNICO, doordat je eerst de benodigde kennis hebt vergaard door middel van het volgen van een basis(thuis)studie of een volwaardige MBO of HBO opleiding, dan kun je eventueel doorleren en jezelf gaan specialiseren.

Er zijn diverse specialisaties mogelijk zoals taxateur, Specialisatie Makelaar Wonen, Kandidaat Register Makelaar en als laatste stap een Register Makelaar. Ook zijn er binnen de makelaardij en vastgoed nog andere specialisaties mogelijk zoals Agrarisch vastgoed, Commercieel vastgoed en ethisch makelaar.

Er zijn dus genoeg mogelijkheden om binnen nu en een jaar al een eind op weg te zijn om een officieel geregistreerde makelaar te worden en aan de slag te gaan binnen jouw favoriete vakgebied. Ben je er uiteindelijk na een tijdje gewerkt te hebben als makelaar achter welk gedeelte je binnen dit vakgebied extra leuk vindt, dan kun je ervoor kiezen om je op dat gebied verder te specialiseren en hiervoor door te leren.

Opleiding Makelaar: wordt gecertificeerd makelaar

Zoek jij een makelaars opleiding? Dan adviseren wij deze makelaar opleiding van NHA. Tijdens deze 24 maanden durende studie krijg je persoonlijke begeleiding, studeer je in eigen tempo en wordt je uiteindelijk gecertificeerd makelaar.

Deze makelaar opleiding leert je alle kneepjes van het vak: woningen aankopen en verkopen, het bepalen van de waarde en onderhandelen bij aan- en verkoop. Gecertificeerd makelaar worden is mogelijk binnen twee jaar.

Makelaar is een vrij beroep, waardoor iedereen het kan worden. Echter heeft niet iedereen het in zich om Register-makelaar te worden. Wees betrouwbaar, verbeter je kennis van zaken door het SVM NIVO-diploma bij NHA te behalen.