Home Bouw Lichtmasten maken werken na zonsondergang in de bouw veiliger

Lichtmasten maken werken na zonsondergang in de bouw veiliger

Lichtmasten in de bouw

De dagen zijn kort. Dat maakt dat het aantal zonuren vaak nog niet genoeg is om als de dag afloopt, door te gaan zonder verlichting. Lichtmasten maken het werken na zonsondergang veilig en comfortabel.

Maar waar moet je op letten bij het huren van lichtmasten voor je project? Er zijn een aantal zaken die van belang zijn om mee te nemen in je overweging:

  • Efficiëntie
  • Veiligheid
  • plaatselijke omstandigheden

Op veel plaatsen zijn lichtmasten geen luxe, maar een noodzaak. Zo ook op bouwplaatsen. Daar is het ook zeker een kwestie van veiligheid. Bouwvakkers moeten zien wat ze doen en gezien worden. hieronder lees je meer informatie over welke en hoeveel lichtmasten er nodig zijn om veilig te kunnen werken in het donker.

De juiste hoeveelheid lux

De arbeidswetgeving stelt regels aan de verlichting die aanwezig moet zijn op bepaalde locaties. Met verschillende locaties komen namelijk ook verschillende eisen als het goed om verlichtingssterkte. Deze verlichtingssterkte wordt uitgedrukt in lux. Om veilig te kunnen werken, wordt er geëist dat er aan bepaalde maatregelen wordt voldaan.

Op bouwplaatsen moet er minimaal 20 lux aanwezig zijn. Voor projecten bij de spoorbouw moet er minimaal 50 lux aanwezig zijn en in tunnelbouw is dit 100 lux. Voor een veilige werkomgeving is het van groot belang te voldoen aan deze wet- en regelgeving. Daarom verhuren wij mobiele lichtmasten die voor verschillende projecten de juiste verlichtingssterkte kunnen bieden.

Drie punten om te overwegen bij de keuze voor een lichtmast

Om te kiezen voor de juiste lichtmast, zijn er een aantal zaken waar rekening mee gehouden dient te worden. Zo zijn er vier verschillende zaken om te overwegen: plaatsing& gebruiksgebied, milieu & bijzondere beperkingen. Hieronder gaan we dieper op deze aspecten.

Plaatsing & gebruiksgebied

In eerste instantie is het belangrijk om na te gaan wat de grootte is van het gebied dat moet worden verlicht. Daarnaast is het ook aan te raden om rekening te houden met welke vorm dit gebied heeft, waar de lichtmast kan worden geplaatst en of deze plaatsing zal zorgen voor hinder of schaduw waardoor het werk niet goed uitgevoerd kan worden.

Ook omgevingsinvloeden zoals sterke wind zullen mee moeten worden genomen in de overweging.

Als alle bovenstaande aspecten in kaart zijn gebracht, is het tijd om te bepalen welke lichtmast er daadwerkelijk geplaatst kan worden op de werkplaats. Zijn er vragen omtrent bovenstaande zaken? Dan is het voor een verhuurpartij als Lexrent altijd mogelijk om mee te denken en de ideale situatie voor het specifieke project te creëren.

Milieu

Naast her feit dat de plaatsing en het gebruiksgebied van de lichtmast belangrijk is, zijn er ook milieu aspecten die belangrijk zijn in de keuze. Zo zijn er bijvoorbeeld zaken als de emissie-eisen, eco balans van de lichtmast & geluid waarover na moet worden gedacht. Sommige zaken zijn relatief eenvoudig op te lossen, andere zaken vereisen veel aandacht om hier goed mee om te gaan. Het milieu en al haar schoonheid is zeer belangrijk en Lexrent helpt graag aan handje om deze schoonheid te behouden. Om verder uit te wijden over de milieu aspecten waar ook over na moet worden gedacht volgt hieronder een lijstje.

  • onderhoud en slijtage,
  • geluidsniveaus,
  • geluidsisolatie en
  • lichtemissies
  • Flexibiliteit van de energiebron (schakelen tussen diesel en elektriciteit)

Bijzondere beperkingen

Op verschillende projecten kan het zo zijn dat er rekening gehouden dient te worden met bijzondere beperkingen. Deze bijzondere beperkingen kunnen uiteenlopen van roetfilters die gebruikt moeten worden in tunnels tot hoogtebeperkingen en gevaren (zoals bijvoorbeeld extreme wind). Deze omstandigheden moeten in kaart worden gebracht om zo met de bijzondere beperkingen een goed besluit te kunnen nemen over welke lichtmast er geplaatst kan worden. Voor de meeste gevallen van bijzondere beperkingen zijn al bestaande oplossingen aanwezig. Het meest belangrijke is dat dit soort situaties vanaf het begin in kaart zijn gebracht.

Conclusie

Het gebruik van (mobiele) lichtmasten is fantastisch om de werkdagen te verlengen wanneer nodig. Wel is het zo dat niet iedere lichtmast geschikt is voor iedere situatie en daarom is het aan te raden om advies in te winnen bij het betreffende verhuurbedrijf. Zij kunnen met hun expertise ervoor zorgen dat de juiste lichtmast aanwezig is op het project.