Home Tuin Ledstrips voor buiten: waar op letten?

Ledstrips voor buiten: waar op letten?

Ledstrips voor buiten

Ledstrips voor buiten worden steeds populairder. Voorheen werden ledstrips vooral binnenshuis toegepast in de keuken, badkamer of als trapverlichting. Tegenwoordig zien we ledstrips steeds vaker voorbij komen als stijlvolle tuinverlichting. Benieuwd naar de mogelijkheden van deze sfeervolle buitenverlichting? Lees in dit artikel alles wat je moet weten over buiten ledstrips en waarvoor dit een uitstekend alternatief is voor traditionele buitenlampen.

Waar in de tuin kan je ledstrips plaatsen?

Het toepassen van ledstrips buiten kan op verschillende manieren. Zo kan dit type buitenverlichting verschillende functies hebben. Meestal wordt er gekozen voor ledstrips om de sfeervolle verlichting, maar ze zijn ook uitermate geschikt om de veiligheid in de tuin te verhogen.

Meer sfeer in de tuin

Ledstrips zijn uitstekend te gebruiken om vormen in de tuin te accentueren. Zo kan je bijvoorbeeld ledstrips langs het pad installeren, waardoor het pad fraai verlicht wordt. Ook kun je een dakrand, vlonder, overkapping, zwembad of vijver extra uitlichten met ledstrips. Kortom, ledstrips voor buiten creëren meer sfeer in de tuin.

Verhoog de veiligheid rondom je huis

Verlichting in de vorm van ledstrips in de tuin geeft niet alleen een fraai effect, maar verhoogt ook de veiligheid. Zo kun je bijvoorbeeld ledstrips langs de schutting of de muur van je huis plaatsen om in de avond te zien waar je loopt. Ook een opstapje of verhoging in de tuin kan je extra uitlichten met een ledstrip. Zo voorkom je struikelpartijen.

Ideaal als feestverlichting

Een leuke bijkomstigheid van ledstrips is dat je de verlichting in een handomdraai kunt veranderen in een andere kleur. Met een led controller is het mogelijk om bij RGB ledstrips elke gewenste kleur verlichting uit te kiezen. Ideaal voor als je een feestje in de tuin organiseert.

Waarop letten bij aanschaf van buiten ledstrips?

Bij aanschaf van ledstrips voor buiten is het belangrijk om rekening te houden met een aantal belangrijke punten. Hieronder lees je waarop je moet letten voor de juiste ledstrips voor in de tuin.

Waterdichtheid

Een belangrijk punt om op te letten bij het kopen van ledstrips voor buiten is de waterdichtheid. In de meeste gevallen is een ledstrips met een IP-waarde van 65 of 67 de beste keuze. Ledstrips met een IP-waarde van 65 zijn spatwaterdicht, terwijl de IP67 ledstrips volledig stof- en waterdicht zijn.

Lichtkleur

Op het gebied van ledstrips heb je keuze uit veel verschillende lichtkleuren. Deze keuze is bepalend voor de sfeer. Wil je ledstrips installeren als sfeerverlichting in de tuin? Dan zijn ledstrips met een warm witte kleurtemperatuur de beste keuze. Organiseer je wel eens een tuinfeestje? Dan zijn RGB ledstrips ideaal voor feestelijke verlichting in elke gewenste kleur.

Benodigdheden

Uiteraard is het van belang om de juiste lengte aan ledstrips in huis te halen, zodat je genoeg ledstrips hebt om de gewenste verlichting te installeren. Het installeren kan eenvoudig met dubbelzijdig tape of schroeven.

Om de ledstrips op het stroom aan te sluiten is een transformator nodig. Ledstrips werken namelijk op 24 volt, terwijl er 230 volt uit het stopcontact komt. Daarom is een zogenoemde LED driver een must om ledstrips buiten te installeren. Let erop dat de driver is voorzien van een waterdichte behuizing. Evenals eventuele koppelstukken of een dimmer moet waterdicht zijn. Tot slot moeten de uiteinden van de ledstrips ook nog goed dichtgemaakt worden met speciale kapjes of siliconenlijm.