Home Zelf bouwen Led dimmer aansluiten? Volg dit stappenplan!

Led dimmer aansluiten? Volg dit stappenplan!

led dimmer aansluiten

Wil je een LED dimmer aansluiten? Dan is het allereerst belangrijk om dimbare led inbouwspots of lampen aan te schaffen. Dimbare verlichting is ideaal om de sfeer in een ruimte te bepalen. Ook bespaart een dimmer energie. Het aansluiten van een inbouw led dimmer zorgt ervoor dat je de verplichting kunt dimmen. Zelf een led dimmer aansluiten? Dat is helemaal niet zo moeilijk met dit stappenplan!

Led dimmer aansluiten: stap voor stap uitgelegd!

Zelf een led dimmer aansluiten? In onderstaande 8 stappen wordt duidelijk uitgelegd hoe je dit kunt doen!

Stap 1. Juiste led verlichting en dimmer

Om een dimmer goed aan te sluiten is het van belang om dimbare led verlichting en daarvoor de juiste dimmer te kiezen. Led dimmers worden onderscheiden in twee types: fase aansnijding en fase afsnijding. Informeer bij de productbeschrijving van de led lampen of spotjes welk type de juiste is.

Stap 2. Dimmerknop en afdekraam verwijderen

Heb je de juiste dimbare led verlichting en dimmer in huis? Om de dimmer aan te sluiten is het nodig om eerst de inbouw dimmer te demonteren. Trek voorzichtig de ronde draaiknop van de dimmer los. Gebruik een tang om het moertje en de ring los te draaien. Verwijder vervolgens het afdekraam. Zorg ervoor dat alle losse onderdelen goed bij elkaar blijven.

Stap 3. Juiste wattage afstellen

Van plan om meerdere led lampen op de dimmer aan te sluiten? Dan is het van belang om het totale wattage van deze lampen bij elkaar op te tellen. Indien van toepassing moeten de jumperinstellingen afgesteld worden op de gewenste wattage. De jumpers van de dimmer kan je eenvoudig met een pincet of tangetje eruit trekken om daarna op de juiste positie te plaatsen.

Stap 4. Stroom uitschakelen

Voordat je begint met de installatie van een inbouw led dimmer is het nodig om de elektriciteit uit te schakelen. Het uitzetten van de stop is de eenvoudigste manier om het stroom eraf te halen. Controleer altijd met een spanningszoeker of het stroom daadwerkelijk uitgeschakeld is. Zo weet je zeker dat je op een veilig manier werkt.

Stap 5. Led dimmer aansluiten

Om de led dimmer aan te sluiten is het nodig om het zwarte schakeldraad in het linker vakje (pijltje en golfje) en het bruine stroomdraad te plaatsen in het rechter vakje (L). Om de bedrading vast te zetten dienen de schroefjes vanaf de bovenkant van de dimmer aangedraaid te worden. Heeft de bedrading een andere kleur? Of zijn er meer draden? Lees dan de gebruiksaanwijzing van het artikel.

Stap 6. Dimmer inbouwen

Nu de led dimmer is aangesloten op het stroom is de volgende stap het plaatsen van de dimmer in de inbouwdoos. Afhankelijk van het model kan je de dimmer bevestigen met schroeven of draaien aan de inbouwklemmen. Is de led dimmer breder dan de inbouwdoos? Gebruik dan geen inbouwklemmen zodat er meer ruimte overblijft.

Stap 7. Afstellen van de dimbaarheid

Voor deze stap is het nodig om de elektriciteit weer in te schakelen. Zet de led lampen aan met de dimmer as en draai hierna de as helemaal naar links. Draai de COARSA potmeter zover mogelijk naar links met behulp van een kleine schroevendraaier. Stop als het licht van de led lamp onstabiel wordt. Tot slot kan je de dimbaarheid verfijnen met de FINE instelschroef.

Stap 8. Afdekmateriaal monteren

De laatste stap is het terugplaatsen van het afdekmateriaal, zoals het afdekraam en de dimmerknop. Daarna is de led dimmer klaar voor gebruik en is het je dus gelukt om zelf de led dimmer aan te sluiten. Goed bezig!