Home Zelf bouwen Ladder kopen? Houdt hier rekening mee

Ladder kopen? Houdt hier rekening mee

ladder kopen

Ga je een ladder kopen, maar heb je hier niet veel verstand van? Denk voor de aanschaf goed na hoe hoog je wilt gaan werken, maar ook over het feit waar je de klusladder wilt gaan opbergen. Wij helpen je graag op weg en vertellen je de ins en outs over ladders.

De keuze voor het juiste product: waar rekening mee houden?

Er zijn verschillende soorten ladders verkrijgbaar met ieder hun eigen doel. Zo zijn professionele modellen die voldoen aan de NEN 2484 (professioneel ARBO gebruik) zwaarder uitgevoerd en moeten deze aan strenge(re) eisen voldoen dan als je een type koopt voor particulier gebruik. Wij raden je dan ook aan om voor de aanschaf na te denken over een aantal zaken:

  • Hoe ga je het product gebruiken? Ben je van plan om iedere dag op hoogte te gaan klussen, of wordt het product uitsluitend een paar keer per jaar gebruikt om bijvoorbeeld de dakgoot te legen?
  • Welke hoogte is benodigd? Ladders zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Een driedelige ladder kan namelijk veel hoger dan een dubbele ladder. Hierover later meer!
  • Welke opberglengte is beschikbaar? Dit is echt een essentiële vraag tijdens de aankoopfase. Want je moet het product ook ergens kwijt als je hem niet gebruikt. Als je hem op je bus wilt laten liggen is dat natuurlijk ook goed om even te checken.
  • Hoe sterk ben je? De professionele uitvoeringen zijn robuuster en daardoor zwaarder. Je moet hier wel rekening mee houden, want als je de ladder niet op zijn plek kan krijgen zal je er niet veel aan hebben.

Type ladders: dit is te krijgen

Ladders, ladders en nog eens ladders… Nu je jezelf verdiept hebt in dit onderwerp kom je erachter dat er veel mogelijkheden en factoren zijn waar je rekening mee moet houden. Maar de essentiële vraag: welk model past het beste bij jou en je klussen?

  • Enkele ladder: dit model bestaat uit 1 deel. Ze worden vaak gebruikt om eenvoudig een dak te betreden, of een zolder. Doordat ze uit 1 deel bestaan is het voor langere lengtes niet aan te raden om voor dit type te gaan.
  • Dubbele ladder: deze bestaan uit twee delen die op elkaar zijn bevestigd. Ieder deel is even lang, een veel verkochte uitvoering is de 2×10 en 2×12 ladder. Beide delen bestaan dan uit 10 of 12 sporten (treden).
  • Driedubbele ladder: zoals je doet vermoeden bestaat dit model uit drie delen, allen even lang. In de praktijk wordt de driedelige uitvoering het meeste verkocht. Reden hiervoor: extra werkhoogte gecombineerd met een kleinere opberglengte. De ladders zijn wel iets zwaarder, maar geschikt voor diverse doeleinden.
  • Vouwladder: vouwladders bestaan uit twee delen waar nog weer twee extra delen op zijn bevestigd. Deze extra delen zijn telescopisch, hierdoor kan je dit model eenvoudig verlengen. Ook is het mogelijk om op ongelijke ondergronden te werken, zoals bijvoorbeeld een trap. Deze ladders zijn zowel vrijstaand als tegen de gevel aan te gebruiken.
  • Telescoopladder: de telescoopladder is uitermate geschikt als u inspectiewerkzaamheden moet uitvoeren, of als u snel een andere etage wil betreden. Dit gehele model is telescopisch, hierdoor erg eenvoudig te vervoeren. Let wel op: ga deze ladder niet voor stevige klussen inzetten gecombineerd met vocht en stof, want dan is de kans groot dat hij niet meer goed in wil schuiven.

De verschillen tussen een reformladder en opsteekladder

Wanneer je een ladder kopen gaat dan kom je natuurlijk allemaal termen tegen waar je misschien nog niet eerder mee te maken hebt gehad. Twee van deze termen zijn: reformladder en opsteekladder. Het verschil tussen deze twee is dat de reformladder ook vrijstaand gebruikt kan worden, zeg maar als een trap. Dit is erg gemakkelijk als je vaak ook nog klussen in een bedrijfshal hebt waar de lampen opgehangen, of vervangen moeten worden. Een opsteekladder daarentegen kan alleen tegen de gevel aan worden gebruikt. Doordat deze ladders maar op 1 manier gebruikt kunnen worden zijn ze iets goedkoper.

Gratis tip: bij het kopen van een ladder moet je goed kijken naar de werkhoogte van het product. Ladders mogen tot de vierde sport van boven betreden worden. Fabrikanten zoals Altrex hebben hier de ‘red step’ voor ontwikkeld. Vraag dan ook altijd naar de maximale werkhoogte!

Ladder online kopen? Wij weten nog een adres

Wil je online een ladder kopen? Laat je dan informeren door specialisten die iedere dag met deze producten werken. Een goed voorbeeld hiervan is Laddersenrolsteigers.nl. Zij verkopen louter topmerken die voldoen aan de hoogste standaarden. Hierdoor koop je soms een wat duurdere ladder, maar ben je verzekerd van een veilig product. Veiligheid gaat uiteindelijk toch boven alles?