Home Duurzaamheid Laagdrempelige oplossingen om energie te besparen

Laagdrempelige oplossingen om energie te besparen

energie besparen

De huidige klimaatcrisis vraagt om acties vanuit de hele samenleving. Niet alleen grote multinationals, maar ook woningeigenaren moeten hun best doen om de gestelde doelen in het klimaatverdrag te kunnen bewerkstelligen. Veel oplossingen vragen echter om een flinke investering. Toch zijn er een aantal laagdrempelige oplossingen waar iedereen, ongeacht het budget, direct mee uit de voeten kan.

Sluipverbruik

Veel van uw elektronische apparatuur verbruikt stroom terwijl u er niet eens gebruik van maakt. Dit wordt sluipverbruik genoemd. Op jaarbasis kunnen de kosten van sluipverbruik flink oplopen. Zo kan een televisie in stand-by modus tot wel 35 euro per jaar kosten. Reken maar uit wat de kosten zijn als u meerdere apparaten in de sluimerstand laat staan. Gelukkig kan het sluipverbruik gemakkelijk worden voorkomen door apparatuur echt uit te schakelen of door de stekker uit het stopcontact te halen. Er bestaan ook stekkerdozen met een schakelaar. Wanneer u bijvoorbeeld al uw apparaten in de tv-meubel aansluit op één stekkerdoos met schakelaar, kunt u ze met een simpele switch uitschakelen.

Radiatorfolie

Radiatorfolie is een van de simpelste en voordeligste manieren van isolatie. Het is een soort aluminiumfolie die u op de radiator, of de muur achter de radiator, bevestigt. De hoeveelheid warmte die door de koude muur verloren gaat, wordt hierdoor verminderd en u bespaart flink op uw energiekosten. Omdat verwarmingen vaak tegen de muur geplaatst zijn, gaat niet alle warmte de kamer in, maar ontsnapt er ook veel warmte via de muur. Door de folie met isolerende en reflecterende warmte zorgt u ervoor dat de warmte terecht komt in de ruimte waar de verwarming voor bedoeld is.

Kieren, gaten en spleten

Gaten, kieren en spleten zorgen ervoor dat uw huis gaat tochten. Door de tocht kan de temperatuur in uw huis onprettig aanvoelen, terwijl de thermostaat wel op een aangenaam aantal graden staat. Wanneer u met simpele middelen van bijvoorbeeld de bouwmarkt uw woning doorloopt op deze gaten, kieren en spleten voorkomt u tocht en hoeft u dus de thermostaat niet omhoog te draaien om te zorgen voor een prettige binnentemperatuur.

Uw leverancier

Prijzen kunnen per energieleverancier verschillen. Een gemakkelijke manier om kosten te besparen is door voor een goedkopere leverancier te kiezen. U doet er wel goed aan om de herkomst van de energie mee te wegen. Dit is in het kader van het milieu natuurlijk van belang. Vergelijk en leest u daarom goed in.